Kako uspešno prodajati na spletu?

Za vsa podjetja in posameznike, ki ste zainteresirani za to kako uspešno prodajati na spletu in kako izboljšati prodajo v svojih spletnih trgovinah oz. preko ostalih spletnih strani, so spodaj pripravljeni kratki, a uporabni in predvsem praktični odgovori na najpogostejša vprašanja tistih, ki se zanimajo za izboljšanje njihove prodaje.

V nasvetih boste videli v čem so glavne razlike med spletno in klasično prodajo, katere so glavne prednosti spletne prodaje napram klasičnim oblikam prodaje, hkrati pa so podrobneje predstavljeni tudi nasveti o tem kako uspešno prodajati na spletu na t.i. btc trgu (to je natrgu končnim kupcem, npr. fizičnim osebam) in kako uspešno prodajati na spletu na t.i. btb trgu oz. kupcem, kjer so le ti, pretežno podjetja, društva, organizacije in korporacije.

Medtem, ko se spletna prodaja na btc trgu prvenstveno osredotoča na iskanje kupcev fizičnih oseb in je “klasični predstavnik” btc prodaje na spletu, spletna trgovina, velja, da na btb trgih, na spletu, praviloma prodajamo preko t.i. lead generation spletnih strani.

NAMIG: Ena izmed najbolj priljubljenih oblik spletne prodaje, je danes, prodaja na Amazonu, saj, ko se enkrat naučimo kako prodajati na amazonu, lahko na Amazonu, praktično prodajamo karkoli želimo. Amazon je danes ena od največjih trgovin, ki ima na svetu v celoti vzpostavljeno logistično in dostavno mrežo, marketinško podporo in podporo za izobraževanje za čim bolj kakovostno prodajo. Za učinkovito prodajo na Amazonu je treba razumeti kako deluje prodaja na Amazonu, kako pripraviti izdelke za Amazon, kako testirate Amazon trg, itd… Konkretne informacije kako prodajati na Amazonu, v Sloveniji, ponuja spletna stran na povezavi.

Kaj boste našli v tem zapisu….

Razlika med spletno in klasično prodajo

Prednosti klasičnih metod prodaje so nedvomno v tem, da gre za preizkušene metode prodaje, ki jih pravzaprav uporabljajo prodajalci že vrsto let, posledično pa se nam zaradi njihove dolgoletne prakse, ni potrebno spraševati ali bo prodaja preko klasičnih poti, ko jih poznamo že leta, delovala ali ne.

NAMIG: Odgovor na vprašanje kako uspešno prodajati na spletu se začne z iskanjem odgovora na vprašanja povezana NAJPREJ z marketingom in trženjem na spletu. Marketing na spletu je ta, ki priskrbi sploh obiskovalce in potencialne kupce v vaše spletne trgovine in na spletne strani. Brez obiskovalcev spletne strani, prodaja ne more biti uspešna. Če iščete vrhunsko marketing svetovanje pri prodaji preko interneta, priporočamo ogled ponudbe na povezavi.

Glavne “metode” klasičnega pristopa k prodajo so npr. prodaja v fizičnih trgovinah (kjer je prvenstveno za bolj ali manj izpiljeno obliko svetovanja, v živilski panogi pa tudi bolj ali manj za “blagajniško” dejavnost, kjer se zaposleni v prodaji ne ukvarjajo s pridobivanjem in nagovarjanjem kupcev, temveč za, zapisano po domače, zgolj samo še “kasiranje”. Ostale metode klasične prodaje so npr. prodaja od vrat do vrat, pa mrežno marketinška prodaja, direktna prodaja, prodaja preko tiskanih medijev, tv prodaja, radijska prodaja, itd…

Spletna prodaja je uveljavlja vse bolj intenzivno zadnje, dobro desetletje in še tukaj lahko ugotovimo, da je v Sloveniji, pravzaprav prodaja preko interneta, proaktivna v zadnjih letih. Na začetku je bila spletna prodaja praviloma izvajanja preko t.i. posredniških speltnih strani in portalov, ki so večinoma zagotavljali obisk spletnih strani (etsy, bolha,..), danes pa vse več spletne prodaje poteka preko največjih spletnih trgovin in mrež (amazon, alibaba, google, itd…), nenehno pa raste tudi delež t.i. lastnih/novih spletnih trgovin, kjer lastniki spletnih trgovin, poskušajo, svojo prodajo razvijati preko lastnih speltnih strani in online trgovin.

PRIPOROČAMO: Kaj upoštevati pred izdelavo prodajno učinkovite spletne strani. Članek govori o tem kako povečate zaupanje v vašo spletno stran in kako pripeljete spletni promet v internetno trgovino.

Prednosti spletne prodaje vs. klasična prodaja

Prednosti spletne prodaje, v primerjavi s klasičnimi metodami prodaje, so v tem, da je prodajni proces mogoče bistveno bolj pohitriti, saj v primeru spletne prodaje, odpadejo vsa fizična sestankovanja in dogovarjanja zato, da sploh podjetje uspe vzpostaviti svoje prodajne aktivnosti.

Prednost spletne prodaje napram klasični je tudi v tem, da je preko interneta, trg kupcev, praktično neomejeno velik, saj navsezadnje speltne trgovine lahko prodajajo tudi izven meja lastnih držav, hkrati pa spletna prodaja znižuje tudi nekatere druge stroške, ki izhajajo iz naslova časa vzpostavitve uspešne prodaje preko spleta.

Spletno prodajo lahko opravljamo od doma, s čimer tudi stroški najrazličnejših najemnin in potni stroški odpadejo.

Načeloma pa velja, da se spletna prodaja lahko razvija v treh oblikah:

 • kot lastna prodaja preko lastne spletne trgovine
 • kot prodaja preko interneta preko drugih, že uveljavljenih spletnih trgovin (v zameno za določen del prodajne provizije)
 • kot kombinacija prodaje preko spleta v lastni online trgovini in prodaji preko drugih speltnih trgovin

Kako uspešno prodajati na spletu na BTC trgu?

BTC (business to customer) trg je trg pri katerem s svojo prodajo ciljamo na t.i. fizične kupce in končne uporabnike. V odvisnosti od lastnosti ciljne publike/kupcev, lahko prodajo preko spleta končnim kupcem izvajamo preko Googla, družabnih omrežij, posredniških trgovin in drugo.

NAMIG: Če ste začetnik pri prodaji preko spletne trgovine in se sprašujete kako začeti spletno trgovino, boste v članku na povezavi našli odgovore kako izberete produkte za vašo trgovino, kako začnete z izbiro strategije prodaje in tudi kako sploh izdelate spletno trgovino.

Za uspešno prodajo na spletu btc kupcem lahko imamo (ni pa nujno) lastno spletno trgovino, trgovino v najemu ali sploh ne trgovine (npr. ko prodajamo končnim kupcem na družabnem omrežju Facebook).

Za odgovor kako uspešno prodajati na spletu btc kupcem, je potrebno upoštevati naslednje točke:

 • jasno definiran produkt in njegove koristi za potencialne kupce
 • unikatna dodana vrednost produkta napram konkurenčnim produktom
 • kakovostno raziskan trg potencialnih kupcev (na katerem spletnem kanalu se nahaja naša ciljna publika kupcev)
 • način in startegija komuniciranja s potencialnimi kupci
 • metode za izboljšanje prodaje na spletu
 • metode za spremljanje rasti prodaje btc kupcem

Primer vrhunske prodaje dnevnih regalov btc kupcem – spletna trgovina Pohištvo123.si

Spodaj si lahko ogledate primer vrhunske prodaje in to kako uspešno prodajati npr. dnevne regali. Spletna trgovina Pohištvo123.si, več kot desetletje v svoji trgovini, ponuja dnevne regali, niso pa dnevni regali za večnamensko rabo v dnevnih sobah, njihov edini prodajni adut. Kljub temu, da so regali v njihovi ponudbi kombinatorni, navadni, kotni, moderni in dopolnjeni z najrazličnejšimi stenskimi policami, za televizije, itd… trgovina Pohištvo123.si, ponudbo širi tudi z vsemi ostalimi elementi – hkrati pa prodajo paradnih konjev, kamor sodijo tudi dnevni regali, širijo še na druge trge.

kako uspešno prodajati spletna trgovina

Ena od možnosti kako uspešno prodajati, če npr. neko podjetje še nima lastne spletne trgovine ali pa, če sicer že ima online trgovino, a nima v njej še ogromno obiskovalcev je, da podjetje poskuša prodajati svoje produkte v spletnih trgovinah, ki so že uveljavljene.

Paradne produkte podjetje, dokler nima razvite močne lastne spletne trgovine, pošlje v prodajo k že uveljavljenim trgovinam, ki so specializirane na posameznih panogah.

V Sloveniji je npr. takšno zelo znano podjetje, ki zelo kakovostno obvlada ta posel prodaje, podjetje Kreal, ki sicer med drugim izdeluje tudi gugalnice, otroška igrala in ostalo zunanjo športno opremo. Kreal.si prodaja ne samo preko lastne spletne trgovine, temveč tudi preko tako znanih portalov kot je svetovno znan Archiexpo.

kako uspesno prodajati gugalnice

Primer uspešne prodaje preko spletne cvetličarne – Sanjski-Sopek.si

V spodnjem primeru lahko vidite vrhunsko cvetličarno, kjer se učinkovito preko spleta, prodajajo rože in darila. Hkrati pa tudi različne dekoracije in vse za poroko. Poglejte (na povezavi) kaj vse se lahko uspešno prodaja preko spleta. Cvetličarna Sanjski-Sopek.si uspešno preko spleta trži darila za vse priložnosti, šopke iz suhega in rezanega cvetja, voščilnice in druge, sezonske prodajne hite.

uspešna prodaja cvetličarna

Kako uspešno prodajati na spletu, večjim skupinam

To, kako uspešno prodajati velikim in manjšim skupinam, na spletu, najbrž najbolje obvladajo gostinske in turistične spletne strani ter gostinske kapacitete, ki imajo pri svoji prodaji, interes prodajati različno velikim skupinam (npr. za zaključene družbe, za kolektive, itd…). Ena bolj uspešnih spletnih strani v Sloveniji, je na tem področju, zagotovo Ekološko posestvo trnulja, ki zraven svoje gostinske ponudbe ponuja tudi apartmaje v okolici Ljubljane. Tako, da lahko njhovi gosti in skupine, tudi pri njih prenočijo. Apartmaji v okolici Ljubljane, ekološkega posestva Trnulja, nedvomno pri tovrstni prodajo prednjačijo, na povezavi, pa vam bo zelo hitro jasno, zakaj.

kako uspesno prodajati vecjim skupinam

Kako uspešno prodajati na spletu na BTB trgu?

Čeprav nekatera podjetja in digitalne agencije, ki se profesionalno ukvarjajo s vprašanjem kaku uspešno prodajati na btb spletnih trgih, nemalokrat trdijo, da je btb (business to business = prodaja drugim podjetjem), na spletu bistveno bolj zapletena od prodaje končnim fizičnim strankam, slednje ne drži povsem, saj je uspešnost prodaje btb kupcem povezana z drugačnim pristopom spletne prodaje.

Če btc kupcem pretežno prodajamo na spletu preko spletnih trgovin, btb kupcem preko spleta prodajamo preko t.i. pristajalnih strani (oz. landing pages).

Zakonitosti, ki jih je potrebno upoštevati pri učinkoviti spletni prodaji na btb trgu so:

 • redno komuniciranje ekspertize našega delovanja, produktov in storitev btb kupcem
 • analiza trga btb kupcev (na katerih spletnih kanalih se pojavlja naša ciljna publika)
 • načrt in straategija komuniciranja s potencialnimi kupci
 • izdelana strategija negovanja potencialnih kupcev (lead nurturing)
 • izdelan načrt zaključevanja prodaje btb trgu
 • pospeševanje prodaje na btb trgu
 • izboljševanje prodaje na btb trgu

Nedvomno se pri tem kako uspešno prodajati mnogo ljudi, predvsem začetnikom, spogleduje tudi s tem, da bi samostojno začei prodajati preko spletne strani. Samostojna izdelava spletnih strani, ne samo, da je stroškovno smiselna, ampak tudi priporočljiva zato, ker omogoča, da imajo speltni prodajalci pod nadzorom vse svoje korake spletne prodaje. Za samostojno izdelavo spletnih strani za prodajo preko interneta je potrebno izbrati ustrezno platformo, ustrezno strukturirati svojo spletno stran, zgraditi t.i. trajne povezave, vstopno stran in podstrani. Celoten postopek, kjer je opisana samostojna izdelava spletnih strani, je predstavljen, na povezavi.

Za uspešno prodajo na btb trgu, na način prodaje preko t.i. pristajalnih strani, soe nemalokrat zainteresirane tudi spletne strani in podjetja, ki prodajajo in ponujajo storitve na spletu. Saj je za prodajo storitev pač le te, nemogoče prodajati preko klasičnih spletnih trgovin. Zato je prodaja preko pristajalnih strani zanimiva tudi za panoge kreditiranja in financiranja, kako pa to učinkovito prodajno izvaja banka Abanka, pa poglejte na spletni strani, kjer ponujajo hitri kredit na položnice:

kako uspesno prodajati storitve

Primer kako uspešno prodajati na btb trgu – prodaja team building programov

Lep (in delujoč) primer tega kako na spletu uspešno prodajati storitve podjetjem, je primer team building agencije ETC Adriatic.si, ki uspešno trži podjetjem svoje team building programe.

Iz vsebine na povezavi, lahko vidite, da ETC Adriatic, redno skrbi za negovanje svojih leadov, za obveščanje, ozaveščanje in informiranje podjetij – a ne samo s tem kakšne team building programe ima agencija v ponudbi, ampak tudi z nasveti kako izbrati pravi program in team building ponudnika, itd…:

kako uspesno prodajati btb trg

Primer prodaje podjetjem – medijski spletni portal Varčevanje-energije.si

Tudi spodnji primer, medijski, specializiran, spletni portal Varčevanje-energije.si, je odličen primer kako uspešno prodajati na spletu, btb podjetjem. Portal Varčevanje-energije.si že več kot 13 let, uspešno prodaja, preko spleta, najrazličnejšim podjetjem, ki delujejo v panogi energetike (električni avti, sončne elektrarne, toplotne črpalke, prezračevalni sistemi, itd…).

Če si boste pogledali njihovo spletno stran, boste videli kako prodajajo podjetjem v omenjenih panogah, reklame na svoji spletni strani. Podjetja so seveda zelo zainteresirana za reklamiranje na omenjenih portalih, saj je portal eden od bolj prepoznavnih energetskih portalov v Sloveniji, njihovo targetiranje potencialnih kupcev, ki jih zanima energetika, pa je izjemno ciljano in učinkovito.

kako uspešno prodajati na btb trgu

Povzetki o tem kako uspešno prodajati na spletu

Za učinkovito in uspešno prodajo na spletu, so potrebni:

 • jasno in temeljito izdelan načrt prodaje
 • jasno analiziran trg kupcev
 • akcijski načrt aktivnosti spletne prodaje
 • načrt spremljanja rezultatov prodaje
 • načrt komunicranja med deležniki prodaje

Za več informacij preglejte naše primere uspešne in učinkovite prodaje preko spleta, sicer pa vam bo nedvomno v korist tudi prispevek v katerem smo opisovali glavne razloge zakaj se izobraževati o spletnem trženju in marketingu.

NAMIG: Če potrebujete vrhunska izobraževanja za podjetja za učinkovito prodajo na spletu, bodisi tečaj, delavnico ali predavanje za spletni marketing in prodajo, najdete le ta, na povezavi. Na povezavi boste našli predavanja za spletno prodajo o strategiji spletnega nastopa, vsebinski marketing, LinkedIn prodaja, Google Adsense, itd…

Zanimiv video o tem kako uspešno prodajati:

Viri:

1 – Kako postati uspešen pri prodaji
2 – Osebnostne lastnosti odličnih prodajalcev

84 Replies to “Kako uspešno prodajati na spletu?”

 1. generic cialis from usa pharmacy

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 2. ciprofloxacin cost walmart

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 3. generic albuterol inhaler price

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 4. viagra for sale in usa

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 5. can i buy naltrexone over the counter

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 6. alternative viagra

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 7. tylenol at walmart

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 8. chloroquine 750 mg

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 9. hydroxychloroquine cost

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 10. affordable viagra alternatives

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 11. cialis generic name

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 12. how to get some viagra

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 13. goodrx bimatoprost 5ml

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 14. cheap cialis

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 15. buy viagra in us

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 16. cheapest 100 viagra uk

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 17. buy hydroxychloroquine online

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 18. no prescription cialis

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 19. viagra for sale

  Kako uspešno prodajati na spletu [top nasveti] – Agencija41.si

 20. do africans take hydroxychloroquine

  olympic vascular dementia forget

 21. casino ohne anmeldung gratis online spielen where

 22. how many paragraphs is an essay https://vpnsrank.com/

 23. gay single free dating sites without registering https://gaypridee.com/

Comments are closed.