Katero zaščitno steklo za telefon izbrati?

Imeti veliko prasko na zaslonu telefona je kot imeti srbečico v možganih, ki je preprosto ne morete doseči. Poleg tega zniža vrednost naprave pri nadaljnji prodaji, ko jo želite nadgraditi. Zaščita zaslona lahko ohrani površino nedotaknjeno, vendar je nakup te bolj zapleten, kot bi moral biti. Znamk, vrst in cen je toliko, da se ti kar zvrti v glavi. K sreči lahko zaščitne zaslone na splošno razdelimo na nekaj preprostih vrst, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti.

Lahko se odločite da boste svoj telefon zaščitili le z zaščitno folijo ali pa izberete tekočo zaščitno glazuro. Prav tako lahko na trgu najdete zaščitna stekla narejena iz plastike (PET), ki nudijo najmanjšo zaščito. Potem so tu stekla narejena iz prožne plastike (TPU), ki sicer nudijo boljšo zaščito zaslona kot PET stekla, vendar je površina manj gladka in se s prstom težko premikamo po njem. Po mojem mnenju je verjetno najboljša zaščita iz kaljenega stekla. Imajo gladek občutek ob drsenju s prstom, so najbolj odporna na udarce, preprečujejo največ poškodb in so še vedno na voljo po dokaj ugodnih cenah. Tako zaščitno steklo lahko dobite pri Chameleonu, kjer ponujajo veliko izbiro kaljenih stekel, vseh oblik in velikosti. Njihova stekla imajo samočistilni proti maščobni nanos za manj prstnih odtisov, odlično trdnost 9H in so prevlečena s slojem proti razbitju stekla. Poleg tega pa so tudi opremljena s slovenskimi navodili in orodji za enostavno namestitev. Če za svoj telefon v njihovi ponudbi ne najdete specifičnega zaščitnega stekla, potem lahko izberete univerzalna zaščitna stekla Chameleon, o katerih se je že pisalo v enem izmed drugih člankov.

Kakšne vrste zaščitnih stekel so na voljo in kakšna je razlika med njimi?

Na trgu so na voljo različne vrste zaščitnih stekel za telefone, vsaka s svojimi posebnostmi in prednostmi. Tukaj je nekaj najpogostejših vrst in glavne razlike med njimi:

 • Kaljeno zaščitno steklo:
   • To je najpogostejša vrsta zaščitnega stekla. Gre za steklo, ki je bilo posebej obdelano s postopkom kaljenja, kar ga naredi močnejše in bolj odporne na praske, udarce ter razpoke v primerjavi s standardnim steklom.
 • UV zaščitno steklo:
   • Je posebna vrsta zaščitnega stekla, ki se pritrdi na zaslon telefona s pomočjo UV lepila in UV svetlobe. Ta postopek zagotavlja bolj trdno in popolno prileganje zaslonu telefona, vključno z zaobljenimi robovi. UV zaščitno steklo zagotavlja bolj trdno pritrditev, preprečuje mehurčke in omogoča boljše prileganje zaobljenim robovom zaslona. Ta metoda namestitve ustvari trdno in zanesljivo zaščito za zaslon telefona.

uv zaščitno steklo

 • Privacy glass – zasebno zaščitno steklo:
   • Znano tudi kot zasebno ali zaščitno steklo za zasebnost, je posebna vrsta zaščitnega stekla za zaslone, ki uporabnikom omogoča ohranjanje zasebnosti. To steklo vsebuje poseben premaz ali tehnologijo, ki omejuje vidnost zaslona iz stranskih kotov, kar preprečuje prisluškovanje ali opazovanje zaslona brez neposrednega pogleda nanj. Tako lahko uporabnik na zaslon gleda brez težav, medtem ko se zaščiti pred radovednimi pogledi. To je posebej koristno v javnih prostorih, kjer želimo ohraniti zaupne informacije zasebne in preprečiti morebitno nepooblaščeno spremljanje.
 • Antimikrobno zaščitno steklo:
   • To je zaščitno steklo, ki je obdelano s posebnimi premazi, ki zmanjšujejo rast bakterij in mikrobov na zaslonu telefona.
 • PET zaščitno steklo:
   • Je izdelano iz plastike, natančneje polietilen tereftalata (PET). Gre za prozoren, trden in lahek material, ki se uporablja za zaščito zaslona telefona. Začetna plast zagotavlja osnovno zaščito pred praskami, sledi plast, ki absorbira udarce, in zgornja plast, ki je prozorna in zmanjšuje prstne odtise. Skupaj ustvarjajo zaščitno plast, ki je prilagodljiva, enostavna za namestitev in ne vpliva na optične lastnosti zaslona.
 • Zaščitna folija:
  • Folija je tanek sloj plastičnega materiala, ki se prilepi na zaslon telefona. Medtem ko ni tako trpežna kot kaljeno zaščitno steklo, je vseeno učinkovita pri preprečevanju manjših prask in prstnih odtisov.

Vsaka od teh vrst zaščitnih stekel ima svoje prednosti in je primerna za različne potrebe in preference posameznikov. Pri izbiri je pomembno upoštevati lastnosti, kot so trpežnost, jasnost slike, enostavnost namestitve ter kompatibilnost s telefonom.

Da pa boste najučinkoviteje in najbolje zaščitili svoj telefon, pa si tukaj zagotovite še dober ovitek za telefon ali preklopno torbico, ki sta poleg zaščitnega stekla naslednji pomemben faktor ko pridemo do zaščite telefona.

Kako izbrati pravo debelino zaščitnega stekla za svoj telefon?

Izbira prave debeline zaščitnega stekla za telefon je ključnega pomena za zagotovitev učinkovite zaščite in dobre uporabniške izkušnje. Tukaj je nekaj korakov, kako izbrati pravo debelino zaščitnega stekla za svoj telefon:

 1. Preučite potrebe glede zaščite:
  • Razmislite o svojem življenjskem slogu in tem, kako pogosto izpostavljate svoj telefon morebitnim nevarnostim, kot so padci, praske ali udarci. Če ste bolj aktivni ali ste v okolju, kjer je večja možnost poškodb, razmislite o debelejšem zaščitnem steklu.
 2. Preučite material in debelino:
  • Steklo s kaljenjem je običajno na voljo v različnih debelinah, običajno od 0,2 mm do 0,5 mm. Debelina vpliva na trdnost in zaščito. Debela stekla nudijo večjo zaščito pred padci in udarci, medtem ko so tanjša stekla lažja in tanjša, kar ohranja naravni videz zaslona.
 3. Upoštevajte združljivost z ohišjem:
  • Če uporabljate ohišje za telefon, preverite, ali bo zaščitno steklo ustrezalo skupaj z ohišjem. Včasih lahko debelo steklo povzroči težave pri prileganju ohišju.
 4. Oglejte si specifikacije telefona:
  • Preverite priporočila proizvajalca telefona glede debeline in materiala zaščitnega stekla, ki je najbolj primerno za vaš model telefona.
 5. Preberite ocene in izkušnje drugih uporabnikov:
  • Preberite mnenja in izkušnje drugih uporabnikov, ki so uporabili različne debeline zaščitnih stekel. To vam lahko da dodaten vpogled in vam pomaga pri odločitvi.
 6. Posvetujte se s prodajalcem:
  • Če ste v trgovini ali nakupujete preko spleta, se posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom za telefone, ki vam lahko svetuje glede debeline zaščitnega stekla glede na vaše potrebe.

Pri izbiri debeline zaščitnega stekla je ključno najti ravnovesje med željo po optimalni zaščiti in ohranjanju estetskega videza ter udobja pri uporabi vašega telefona.

debelina zaščitnega stekla

> Namig za branje: Kako prenesti slike iz telefona na računalnik

Ali je bolje izbrati prozorno ali matirano zaščitno steklo?

Izbira med prozornim in matiranim zaščitnim steklom je odvisna od osebnih preferenc in specifičnih potreb vsakega posameznika. Tu je nekaj prednosti in uporabnosti vsake vrste:

Prozorno zaščitno steklo:

 1. Ohranitev naravnega videza zaslona:
  • Prozorno steklo omogoča, da se naravna barva in videz zaslona telefona vidita brez dodatnih filtrov ali motenj.
 2. Boljša barvna reprodukcija:
  • Prozorno steklo ne spreminja barv ali kontrasta zaslona, zato ostanejo barve bolj žive in natančne.
 3. Jasnost zaslona:
  • Omogoča optimalno svetlost in jasnost zaslona, ne da bi ga zatemnilo ali zmanjšalo preglednost.
 4. Poudarjanje dizajna telefona:
  • Če imate estetsko privlačen telefon, lahko prozorno steklo poudari njegov dizajn, saj ne prekriva originalnega videza telefona.

Matirano zaščitno steklo:

 1. Zmanjšanje bleščanja in prstnih odtisov:
  • Matirano steklo zmanjšuje bleščanje zaslona, kar je še posebej koristno v svetlih ali sončnih okoljih. Prav tako zmanjša vidnost prstnih odtisov.
 2. Večja zasebnost:
  • Zaradi matiranega premaza je težje, da drugi vidijo vsebino vašega zaslona, kar zagotavlja večjo zasebnost med uporabo telefona.
 3. Manjše praske in madeži:
  • Matirano steklo lahko bolje prikriva manjše praske ali madeže, ki bi se sicer bolj vidno poznali na prozornem steklu.
 4. Prijaznost do oči:
  • Nekateri uporabniki menijo, da je matirano steklo manj obremenjujoče za oči, zlasti pri daljši uporabi telefona.

Odločitev med prozornim in matiranim zaščitnim steklom je odvisna od vaših osebnih preferenc glede videza zaslona, okolja, v katerem običajno uporabljate telefon, ter tega, kako želite, da se vaš zaslon obnaša in izgleda med uporabo.

Še več nasvetov glede zaščitnih stekel pa si lahko preberete v naslednjem prispevku: Ali potrebujem zaščitno steklo za telefon in kdaj ga zamenjati?

zaščitno steklo prozorno vs matirano

Ali je kompatibilnost z ohišjem pomembna pri izbiri zaščitnega stekla?

Da, kompatibilnost z ohišjem je pomembna pri izbiri zaščitnega stekla za telefon. Upoštevanje združljivosti med zaščitnim steklom in ohišjem je ključno, saj vpliva na učinkovito zaščito in uporabniško izkušnjo. Tukaj je, zakaj je to pomembno:

 1. Prileganje in pokritost:
  • Če je zaščitno steklo združljivo s telefonskim ohišjem, se bo bolje prilegalo zaslonu in zajelo celotno površino zaslona, vključno z zaobljenimi robovi. To zagotavlja optimalno zaščito pred praskami, udarci in padci.
 2. Preprečevanje dviganja robov:
  • Včasih nezdružljivost med zaščitnim steklom in ohišjem lahko povzroči, da se rob zaščitnega stekla dvigne ali odstopi. To lahko vodi v kopičenje prahu ali težave pri namestitvi.
 3. Estetski vidik:
  • Če se zaščitno steklo dobro ujema z ohišjem, bo estetski videz telefona bolj harmoničen in privlačen.
 4. Uporabniška izkušnja:
  • Nezdružljivost lahko ovira uporabo telefona, na primer če se steklo odlepi ali ne deluje pravilno z ohišjem. To lahko omeji dostopnost gumbov, senzorjev ali drugih funkcij.
 5. Dolgotrajna uporaba:
  • Če sta zaščitno steklo in ohišje združljiva, bo verjetno trajala dlje in nudila bolj zanesljivo zaščito v daljšem časovnem obdobju.

Zato je pri nakupu zaščitnega stekla priporočljivo preveriti informacije o združljivosti s specifičnim telefonom in morebitnim ohišjem ter izbrati steklo, ki bo optimalno sodelovalo z vašim ohišjem. To bo zagotovilo, da bo vaš telefon ustrezno zaščiten in da bo uporaba brez težav.

Kako namestiti zaščitno steklo na telefon na najbolj učinkovit in brezhiben način?

Namestitev zaščitnega stekla na telefon je pomembna, da zagotovite učinkovito zaščito zaslona in brezhibno uporabniško izkušnjo. Tu je korak za korakom postopek, kako to narediti na najbolj učinkovit in brezhiben način:

 1. Priprava:
  • Očistite delovno površino in si pripravite vse potrebne materiale: zaščitno steklo, alkoholne robčke za čiščenje, mikrovlakneno krpo, trak za odstranitev prahu.
 2. Priprava telefona:
  • Zagotovite, da je telefon popolnoma izklopljen. Odstranite morebitne prejšnje zaščitne folije ali steklo.
 3. Čiščenje zaslona:
  • S priloženim alkoholnim robčkom ali čistilnim razpršilom temeljito očistite zaslon telefona, da odstranite prstne odtise, umazanijo in oljne madeže.
 4. Odstranjevanje prahu:
  • Uporabite trak za odstranjevanje prahu ali lepilni trak, da poskrbite, da na zaslonu ni prahu ali drugih delcev.
 5. Položite zaščitno steklo:
  • Nežno postavite zaščitno steklo na zaslon telefona, pri tem pazite, da se prilega robovom zaslona. Ne dotikajte se lepilne strani stekla.
 6. Poravnava:
  • Natančno poravnajte zaščitno steklo glede na odprtine za gumb, kamero in zvočnike ter zagotovite popolno poravnavo.

zaščitno steklo namestitev

 • Prilepite steklo:
  • Rahlo pritisnite središče stekla, da se lepilo začne prijemati, nato pa nežno pritisnite po robovih, da se steklo prilepi.
 • Odstranitev mehurčkov:
  • Če so prisotni mehurčki zraka, jih nežno odstranite s priloženim steklenim drsnikom ali mikrovlaknenim robčkom, potiskajte jih proti robu.
 • Končna pritrditev:
  • Nežno pritisnite po celotni površini stekla, da zagotovite dobro prileganje.
 • Dovolite, da se steklo posuši:
 • Pustite telefon nepremičen nekaj časa, da se lepilo strdi in zaščitno steklo dobro prime.

S tem postopkom boste dosegle najbolj učinkovito in brezhibno namestitev zaščitnega stekla na telefon. Pomembno je biti potrpežljiv in pazljiv pri vsakem koraku, da dosežete najboljše rezultate.

Za bolj nazoren prikaz namestitve zaščitnega stekla, si preberite naslednji blog: Kako namestiti zaščitno steklo na telefon; ali pa si oglejte spodnji video posnetek:

Ali zares potrebujemo zaščitno steklo?

Res je da zaščitno steklo za telefon ni popolno in se lahko razbije, kar pa je najbolj važno je, da se ne razbije in opraska zaslon vašega telefona. Tako lahko brez skrbi telefon pospravite v žep ali torbico skupaj z drugimi predmeti. Če in ko se zaščitno steklo opraska, ga lahko zamenjate, s čimer ohranite dejanski zaslon v brezhibnem stanju za poznejšo nadaljnjo prodajo. Da ne omenjamo, da se strošek menjave zaščitnega stekla giblje okrog 20€, menjava zaslona na vašem telefonu pa vas bo prišla krepko čez 100€ če ne celo več, odvisno od modela telefona.

Preberite si še:

VIRI:

(1) – GSM Arena

(2) – CNET 

(3) – SGS certificate

(4) – Panzerglass

Res je da zaščitno steklo za telefon ni popolno in se lahko razbije, kar pa je najbolj važno je, da se ne razbije in opraska zaslon vašega telefona. Tako lahko brez skrbi telefon pospravite v žep ali torbico skupaj z drugimi predmeti. Če in ko se zaščitno steklo opraska, ga lahko zamenjate, s čimer ohranite dejanski zaslon v brezhibnem stanju za poznejšo nadaljnjo prodajo. Da ne omenjamo, da se strošek menjave zaščitnega stekla giblje okrog 20€, menjava zaslona na vašem telefonu pa vas bo prišla krepko čez 100€ če ne celo več, odvisno od modela telefona.