Kaj je PLC Krmilnik ?

Definicija PLC?

Programabilni logični krmilnik ali PLC (Programmable Logic Controller) je robusten računalnik, ki se uporablja za industrijsko avtomatizacijo. Ti krmilniki lahko avtomatizirajo določen proces, funkcijo stroja ali celotno proizvodno linijo.

 

Kako deluje PLC?

PLC sprejema informacije od povezanih senzorjev ali vhodnih naprav, obdela podatke in sproži izhode na podlagi vnaprej sprogramiranih parametrov.

Odvisno od vhodov in izhodov lahko PLC spremlja in beleži podatke o času delovanja, kot je produktivnost stroja ali delovna temperatura, samodejno zažene in zaustavi procese, ustvari alarme, če pride do okvare stroja, itd. Programabilni logični krmilniki so prilagodljiva in robustna krmilna rešitev, ki jo je mogoče prilagoditi skoraj vsaki aplikaciji.

 

Kaj je PLC programabilni logični krmilnik ?

Obstaja nekaj ključnih lastnosti, ki PLC ločuje od industrijskih osebnih računalnikov IPC, mikrokontrolerjev in drugih industrijskih krmilnih rešitev:

  • I/O – CPE PLC-ja shranjuje in obdeluje programske podatke, vendar vhodni in izhodni moduli povezujejo PLC s preostalim delom stroja; ti I/O moduli so tisti, ki posredujejo informacije CPU in sprožijo določene rezultate. Naprave so lahko priključene preko analognega ali digitalnega singala. Vhodne naprave lahko vključujejo senzorje, stikala in merilnike, medtem ko izhodi lahko vključujejo releje, luči, ventile in pogone. Uporabniki lahko kombinirajo in uskladijo vhodno izhodne enote PLC-ja, da dobijo pravo konfiguracijo za svojo aplikacijo.
  • Komunikacije – Poleg vhodnih in izhodnih naprav se bo PLC morda moral povezati tudi z drugimi vrstami sistemov; uporabniki bodo na primer morda želeli izvoziti podatke o aplikaciji, ki jih je zabeležil PLC. PLC-ji ponujajo vrsto vrat in komunikacijskih protokolov, ki zagotavljajo, da lahko PLC komunicira z drugimi sistemi.
  • HMI – Za interakcijo s PLC-jem v realnem času potrebujejo uporabniki HMI. Ti uporabniški vmesniki so lahko preprosti zasloni z odčitavanjem besedila in tipkovnico ali veliki zasloni na dotik, ki so bolj podobni potrošniški elektroniki, vendar v vsakem primeru uporabnikom omogočajo pregled in vnos informacij v PLC v realnem času. HMI in PLC delujeta tesno skupaj.

 

Vse-v-enem PLC

All-in-One PLC integrira krmilnik s ploščo HMI, kar ustvarja kompaktno rešitev za avtomatizacijo, ki je enostavna za uporabo.

PLC
PLC krmilniki