Trehaloza: izjemen disaharid, ki morda koristi proti številnim boleznim

Trehaloza je pravzaprav prehranski dodatek, ki kemijsko pomeni dve povezani molekuli glukoze. Uporablja se jo v prehranski industriji in farmaciji, saj ponuja presenetljive koristi za zdravje. Potencialne uporabe trehaloze segajo od nege oči do zaščite možganov in živcev. Vendar pa lahko v medijih v zadnjem času preberemo, da je trehaloza odgovorna za porast t.i. supermikrobov. Berite dalje za informacije o prednostih in nevarnostih trehaloze.

trehaloza in njeno preučevanje v laboratoriju

Kaj je trehaloza?

Trehaloza nastane s povezovanjem dveh molekul glukoze. Bakterije, rastline, glive in žuželke jo uporabljajo kot vir energije in kot varovalo pred ekstremnimi razmerami.

Trehaloza nekaterim vrstam omogoča preživetje tudi, če so v 99 % dehidrirane in popolnoma zamrznjene. Žuželke jo uporabljajo kot gorivo za letenje, ker sprosti dve molekuli glukoze in daje dvakrat več energije.

Živilska industrija je prepoznala te edinstvene lastnosti trehaloze in jo s pridom uporablja kot dodatek v posušeni in zamrznjeni hrani. Prehranska industrija trehalozo izdeluje iz koruznega škroba.

Nekateri mikrobi uporabljajo trehalozo za izdelavo toksinov in lastne obrambe. Tako lahko v bacilih Mycobacterium tuberculosis najdemo trehalozo (trehalozo-6’6-dimikokolado), ki pri ljudeh sproži vnetja in poškodbe pljuč.

trehaloza: molekula

Prednosti trehaloze

 • Zagotavlja energijo.
 • Pomaga blažiti simptome bolezni suhih oči.
 • Uporabna je v živilski industriji.
 • Morda lahko pozitivno vpliva in zaščiti možgane, živce in jetra.
 • Predvideva se, da je dober nadomestek sladkorja.

Negativne lastnosti trehaloze

 • Lahko poveča tveganje za okužbe črevesja.
 • Nekateri jo slabo prenašajo.
 • Ima podobne pomanjkljivosti kot drugi preprosti sladkorji.
 • Uporaba trehaloze v medicini (zlasti v kapljicah za oči)

Trehaloza je znana po tem, da ima izjemno sposobnost zadrževanja vlage in vezave vode.
Ravno iz tega razloga se pogosto uporabljajo v kozmetiki in v kapljicah za preprečevanje bolezni suhih oči in v kozmetiki v izdelkih za nego kože.

Izjemna lastnost trehaloze je tudi njena sposobnost, da ščiti celice med zamrzovanjem in tako ohranja presaditvene organe, matične celice, spermo in različne vzorce tkiva.

Trehaloza ima poleg fizikalnih lastnosti, ki se jih s pridom izkorišča v nekaterih industrijah, tudi določene koristi za zdravje.

Kakšen je mehanizem delovanja trehaloze?

Vsi pozitivni učinki na zdravje, ki naj bi jih trehaloza imela, so rezultat naslednjih njenih zmožnosti:

 • sprodbuja avtofagijo (življenjsko pomemben proces, s katerih se iz telesa odstranjujejo mutirane in poškodovane celice);
 • pomaga premagovati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali;
 • učinkuje proti oksidativnemu stresu;
 • sposobna je vezave in zadrževanja vode.

Zakaj je trehaloza pomembna učinkovina kapljic za suhe oči?

Suhe oči so bolezen sodobnega časa, katere pogostost se viša zaradi staranja prebivalstva in okoljskih dejavnikov, kot so zadrževanje v klimatiziranih prostorih in pretirana uporaba zaslonov. Bolezen nastane zaradi zaradi prehitrega izhlapevanja solz z očesne površine, premajhnega izločanja solz, solz slabe kakovosti ali kot kombinacija vseh treh dejavnikov.

Najboljša prva pomoč pri suhih očeh, ki jih bolniki opisujejo tudi kot pekoče, razdražene in utrujene oči ali kot tujek v očesu, izda pa jih lahko tudi rdečina v očeh, so nedvomno kapljice za oči. Če je bolezen blaga, jo lahko kapljice povsem ukrotijo in prinesejo hitro olajšanje.

Zaradi lastnosti, kot sta vezava vode in zadrževanje vlage, se zdi trehaloza idealna učinkovina za pripravke proti suhim očem. Izvedeno je bilo tudi nekaj študij, ki temu pritrjujejo. Pri 70 bolnikih s suhimi očmi so kapljice za oči s trehalozo izboljšale simptome, kar je privedlo do velikega zadovoljstva bolnikov. Večina jih je imela raje kapljice s trehalozo kot običajne kapljice za oči.

V štirih kliničnih preskušanjih (150 bolnikov) je dodajanje trehaloze hialuronski kislini povečalo učinke kapljic za oči in olajšalo simptome bolezni suhih oči.

Kapljice za oči blagovne znamke Thea

Začuda na trgu obstajajo samo ene kapljice, ki vsebujejo kombinacijo trehaloze in hialuronske kisline. Gre za izdelek Thealoz Duo, ki ga je razvilo podjetje Laboratoires Théa.

Kapljice za oči Thealoz Duo vsebujejo 3 % trehaloze in 0,15 % hialuronske kisline. Gre za umetne solze z edinstvenim načinom delovanja, povezanim z učinkovanjem hialuronske kisline in trehaloze. Hialuronska kislina je že od nekdaj znana po izjemnem učinku vlaženja. Trehaloza pa deluje kot boprotektant, ki ohranja tudi osmotsko ravnovesje. Bioprotekcija pomeni, da trehaloza ščiti celice na očesni površini pred umiranjem oz. propadom v suhem okolju, in sicer tako, da zaščiti celično membrano in celične komponente pred porušenjem strukture ter hkrati spodbuja njihovo recikliranje.

Kapljice za oči Thealoz Duo so poleg tega tudi brez konzervansov, kaj je še ena pomembna lastnost pripravkov proti suhim očem. Konzervansi lahko namreč še poslabšajo bolezen suhih oči, saj negativno vplivajo na očesno površino in jo lahko na dolgi rok celo poškodujejo.

trehaloza v kapljicah za oči

Kaj o pozitivnih učinkih trehaloze na zdravje pravijo študije?

Za zdaj noben klinični dokaz ne podpira uporabe trehaloze za katero koli bolezensko stanje, omenjeno v nadaljevanju. Spodaj je povzetek obstoječih raziskav na živalih in celicah, ki naj bi vodile nadaljnje raziskave.

Trenutno potekajo študije o pozitivnih učinkih trehaloze na naslednjih področjih:

 • možgani in živčni sistem,
 • sladkorna bolezen,
 • zdravje srca,
 • zamaščenost jeter,
 • zaščita želodca,
 • UV-zaščita kože.

Ima trehaloza tudi negativne učinke?

V študiji je bilo ugotovljeno, da ima lahko trehaloza kot prehranski dodatek tudi negativne učinke, saj spodbuja nenadzorovano razraščanje agresivnih supermikrobov, ki so odporni na antibiotike. Gre za bacile Clostridium difficile, ki povzročajo okužbe črevesja, ki se jih le stežka zdravi.

Vsekakor ima trehaloza lahko kar nekaj pozitivnih učinkov, zlasti na področju pripravkov za suhe oči, vseeno pa gre za snov, ki jo je treba v povezavi z učinkovanjem pri določenih boleznih natančneje raziskati. Da bi se izognili nevšečnostim, se je izogibajte, če imate težave s črevesjem.