Sončna elektrarna za samooskrbo z elektriko je smotrna

Investitorji, ki razmišljajo o lastni sončni elektrarni se največkrat sprašujejo ali se investicija splača?

Izračuni, ki smo jih pridobili od različnih podjetij, kot tudi že od investitorjev, ki imajo že priklopljeno sončno elektrarno, smo dobili informacije, da se naložba povrne približno v desetih letih. Kvalitetna sončna elektrarna ima življensko dobo med petindvajset in trideset let. Sončna elektrarna nam v naslednjih petnajstih do dvajsetih letih pridela rento. V primeru, da tudi ogrevamo z elektriko, npr. s toplotno črpalko, bo ta renta še višja za vsoto stroškov ogrevanja v letih delovanja sončne elektrarne.

 

Kako močna naj bo moja sončna elektrarna?

Napovedi so, da se bo z leti cena električne energije zviševala. Povprečno slovensko gospodinjstvo, ki se ne ogreva za elektriko (toplotna črpalka, IR paneli, električni radiatorji), porabi v enem letu okrog 6000 kilovatnih ur (kWh) električne energije, kar v denarju, skupaj z vsemi prispevki in davki, stane okrog 800 EUR. V tem primeru potrebujemo okrog 6 kW sončno elektrarno, kar pri trenutnih cenah ponudnikov, po odbitku subvencije Eko sklada in z upoštevanim DDV-jem znese med 6.500 Eur in 7.500 EUR. Dodatno ugodnost nam trenutno ponuja tudi država z zelo ugodnim kreditiranjem Eko sklada (trimesečni EURIBOR + 1,3%). Potrebujemo tudi okrog 40 m2 primerno orientirane strehe.

Osončenost naše države je na splošno dobra, zato imamo v sončnih elektrarnah velik potencial za pridobivanje električne energije.

 

Sončna elektrarna in moja streha

Kaj pa objekt, na katerega želimo namestiti sončno elektrarno? Je streha primerna za sončno elektrarno? Je položaj strehe primeren.

Za primernost strehe je najbolje povprašati strokovnjake. Z ogledom na terenu bodo izvajalci ocenili, ali je streha primerna za postavitev sončne elektrarne. Idealna lega za postavitev je orientiranost na jug. Tudi orientiranost na jugovzhod ni slaba. Sama streha mora biti dovolj kvalitetna. Ni primerno, da na ostarelo ostrešje z odsluženimi strešniki montiramo sončno elektrarno. Lahko se nam zgodi, da bo čez nekaj let potrebna adaptacija strehe, menjava strešnikov. V tem primeru bo potrebna demontaža sončne elektrarne in po obnovi ponovna montaža, kar zahteva dodatne stroške.

Predlagamo, da če se odločate za investicijo v sončno elektrarno, si najprej poiščete čimveč neodvisnih informacij, nato zaprosite za ogled nekaj ponudnikov sončnih elektrarn in na osnovi ponudb izberite najboljše razmerje med ceno in kvaliteto.