Gumijaste štampiljke so še vedno najboljše

Ustvarjalci poznajo dvoje vrst štampiljk: gumijaste štampiljke in prozorne ali silikonske štampiljke. Vsake imajo svoje prednosti, a ne glede na to, so gumijaste še vedno v prednosti pred prozornimi. Zakaj? Poglejmo si nekaj razlogov.

Gumijaste štampiljke so kvalitetnejše

Gumijaste štampiljke poznamo dvoje vrst: z lesenim držalom in takšne brez držala. Prve so priročnejše, ker dobro sedejo v roke, a so nekoliko dražje. Druge so cenejše, a zanje potrebujemo akrilni blok, na katerega pritrdimo štampiljko. Ne glede na omenjena dejstva, pa jih odlikuje njihova guma, ki omogoča izredno dober odtis. Sploh štampiljke rdeče gume, so vrhunske kvalitete, ki navadno brez težav prekašajo silikonske štampiljke. Druga dobra lastnost izhaja ravno tako iz njihove gumirane sestave: obstojnost štampiljke. Ta je neprimerno daljša od prozornih štampiljk, saj guma ni tako občutljiva na zunanje dražljaje, kot je čiščenje z agresivnimi čistili ali pa prisotnost neposredne sončne svetlobe ali toplote. Če boste namreč pustili prozorne štampiljke na okenski polici za nekaj tednov, bodo postale rumene. Tudi zraven radiatorjev jih ni pametno puščati, kajti kaj hitro se zgodi, da postopoma postanejo trde. To pa bo lahko imelo za posledico nekoliko slabši odtis. Gumijaste štampiljke so načeloma na tovrstne dražljaje odporne in ne potrebujejo posebnih skrbi. Še ena je prednost lesenih gumijastih štampiljk: uporabljajo jih lahko tudi vaši najmlajši, saj jih brez težav primejo v roko in potapkajo po barvni blazinici. Ročaji so oblikovani ergonomsko, tako da ne bo večjih težav. Niso redki primeri, ko lesene štampiljke “počakajo” v kakšni kovinski škatli tudi desetletja in potem nekoč slučajno naletimo nanje, kar nam prikliče veliko spominov…

Vsekakor priporočamo gumijaste štampiljke, res pa je, da je teh na trgu vedno manj. Razlog je predvsem v ceni le teh, saj so največkrat enkrat dražje od silikonskih. Kljub temu le sezite po njih. Naj bodo klasični motivi cvetlic, ozadja, živali in podobno del sleherne ustvarjalne opreme. Boste videli – nikoli vam ne bo žal, da ste zanje namenili nekaj več evrov!