Digitalizacija televizije in prehod z analognega na digitalni signal

Ko je leta 1958. leta Televizija Beograd sprožila oddajanje eksperimentalnega programa, nič ni bilo več enako. Skozi eno “škatlo” je bilo odprto okno v svet in tako je ta škatla postala središče dogajanja in mesto za zbiranja družine. Z eno besedo, televizija je v tistem trenutku bila senzacija. Danes televizija ni nič kaj drastično manj pomembna, a je v dobrih petdesetih letih doživela pomembne spremembe. Od obdobja televizije, kakršnega se spominjajo naši starši, se je veliko spreminjalo. Črno belo sliko na ekranu je zamenjala barvna slika. Leta 2015 pa se je končalo še eno televizijsko obdobje. Digitalizacija televizije oz. prehod z analognega na digitalni signal.

Digitalizacija televizije ne vpliva samo na kakovost slike, temveč tudi na vsebine televizijskih programov.
Digitalizacija televizije ne vpliva samo na kakovost slike, temveč tudi na vsebine televizijskih programov.

Da bi ostala v koraku z internetom, se tudi televizija vključuje v digitalni svet. Signali se tudi pri digitalni televiziji prenašajo v digitalni obliki. Kot nizi enot in nič, oziroma kot tako imenovani binarni signal. Zahvaljujoč večkanalnemu prenosu, je tak signal veliko manj občutljiv na motnje, zato zagotavlja čistejšo in ostrejšo sliko ter kakovostnejši zvok. Digitalizacija televizije ne vpliva samo na kakovost slike, temveč tudi na vsebine televizijskih programov. Pred televizijami “splošnega tipa” je velik izziv, predvsem pri ustvarjanju novih specializiranih kanalov, kot so na primer kanali, namenjeni izključno vsebinam iz področja kulture ali informativni program.

Digitalizacija televizije je velik korak v televizijski evoluciji, saj s seboj prinaša spremembo televizijskega izraza, interakcijo z gledalci in novo televizijsko ustvarjalnost

Za sprejem digitalnega TV signala morate imeti ustrezen STB (Set top box) napravo, ki se lahko priključi tako na starejšo televizijo, kot tudi na novejšo televizijo, ki podpira standarde DVB-T in MPEG-4. Za uporabnike IPTV storitev, dodatna oprema praviloma ni potrebna, ker obstoječa oprema že omogoča dostop do visokokakovostnega digitalnega TV-signala.

Digitalizacije televizije se nanaša tudi na zemeljsko oddajanje TV signala in s tem tudi na tiste uporabnike, ki signal sprejemajo preko sobne ali strešne antene. Prednosti, ki med drugim prinaša digitalni signal, so nove storitve, kot so storitve videa na zahtevo, interaktivni TV vodnik in snemanje vsebin. To so storitve, ki jih uporabniki IPTV že uporabljajo. Zahvaljujoč IPTV platformi, je digitalna televizija že prisotna v številnih gospodinjstvih, brez potrebnih dodatnih vlaganj.

Prehod iz analogne na digitalno oddajanje televizije je bil določen na mednarodni konferenci v Ženevi (*) leta 2006. Države podpisnice sporazuma, med katerimi je tudi Slovenija, so dolžne poskrbeti za prehod na digitalno televizijo. Digitalni signal je od leta 2015 prisoten že v več kot štiridesetih državah in se že predvaja tudi v Veliki Britaniji, Italiji, Finski, Švedski, Belgiji, Ukrajini, Danski, Hrvaški in nekaterih drugih.

Enako, kot danes več ne uporabljate fotoaparata s filmom, pač pa uporabite praktično digitalno kamero. Televizija sodi v isti “fetiš”. Da bi uvideli prednosti digitalizacije televizije, o kateri je govora v tem prispevku, ni potrebno čakati več čakati. Lahko pa se takoj digitalizirate in opremite svoj televizor z IPTV sprejemnikom.