Zimske gume pod drobnogledom – primerjava znamk

Zimske gume – prva misel vsakega, ki se zave, da je 15. november tik pred vrati in da bo potrebno zamenjati gume. Morda imate svoje zimske gume shranjene v garaži ali kleti, ali pa so primerno shranjene v skladišču pri vulkanizerju. Morda pa ste na lovu za novimi zimskimi gumami in iščete takšne, ki bi najboljše ustrezale vašemu stilu vožnje in denarnici. Pod drobnogled smo vzeli nekaj priznanih znamk zimskih gum, ki jih najdete pri skoraj vseh prodajalcih, zato morda ni napačno, da se o njih prej malce pozanimate.

Zimske gume Continental so ena izmed klasičnih in preverjenih izbir

Continental je staro podjetje, ki se ponaša s tradicijo in pa kontantnimi inovacijami na področju vulkanizerstva. Med proizvajalci avtomobilov so celo tako zelo priljubljeni, da ima skoraj vsak tretji avto v Evropi Continentalove (letne) gume ob dobavi. Pa so pri Continentalu res tako dobri s svojimi inovacijami, ali so njihove marketinške strategije tako izboljšane? 

Oglaševanje, sponzorstva in zanimive reklame zagotovo pripomorejo k njihovi prepoznavnosti, vendar tudi testi zadnjih zimskih sezon kažejo, da njihova samohvala ni zaman. Njihove zimske gume Continental WinterContact™ resnično spadajo med najboljše pnevmatike zadnjih let.

Zimske gume Continental

Inovativne tehnologije, ki so omenjene malo višje, so ene izmed tistih, ki segajo dlje in jim omogočajo, da svoje zimske gume vsakoletno nadgrajujejo in izboljšujejo. Na zimskih testih zadnjih let so torej v kategoriji 205/55R16 Continentalove gume dosegle 2x prvo mesto in 1x sedmo mesto (še zmeraj priporočljive in z odličnimi voznimi lastnostmi, razen na suhih cestah). 

 

Katere pa so njihove inovacije, ki so pognale njihove artikle v nebo? 

Ena izmed njih je verjetno tehnologija Cool Chili™, ki v vseh zimskih razmerah (ne glede na vreme) poskrbi za maksimalno zavorno učinkovitost. Naslednja je tehnologija Liquid Layer Drainage™, ki je namenjena najkrajši možni zavorni poti in sicer na poledenelih in pomrznjenih cestah. Zadnja pa je tehnologija Snow Curve+, ki, kot že ime pove, skrbi za varno vožnjo po zasneženih ovinkih. (1)

Continentalove zimske gume so torej ena izmed dobrih izbir, ko iščete nove pnevmatike. To dokazujejo tako rezultati testov, zadovoljstvo strank in pa izbira njihovih produktov za dirke večjih rankov. Morda slabša plat Continentalovih gum je njihova cena, saj za premium gume plačate tudi premium ceno. Cena je glede na to, kar dobite, sicer upravičljiva, vendar si ne morejo vsi privoščiti zimskih gum njihovega cenovnega ranka. Ponekod lahko dobite tudi odlične akcije, kjer so zimske gume Continental znižane tudi na nekaj čez 50 €, zato je morda vredno spremljati akcije.

 

Semperitke z dolgo zgodovino in tradicijo

Zimske gume Semperit ali Semperitke so ena izmed tistih klasik, ki jo poznajo tudi naši očetje. Staro avstrijsko podjetje, ki deluje že od 1906 (in s svojimi začetki že globoko v sredino 19. stoletja)  in je med drugim nekaj časa imelo pod svojo taktirko tudi podjetje Sava, je na trgu že dovolj dolgo, da je jasno, da so njihove gume kvaliteta, ki ostaja. 

Na to namiguje tudi njihovo izbrano ime, saj semper po latinsko pomeni vedno in v kombinaciji semperit – vedno deluje. Zelo se trudijo, da zadovoljijo potrebe svojih strank in zato konstantno poskušajo z inovacijami, hkrati pa se trudijo da ne bi izgubili tradicije, ki so jo zgradili v zadnjem stoletju. (2)

Njihova zimska paradna konja sta Semperit Speed-Grip 3 in pa Semperit Master-Grip 2. Speed-Grip 3 ima tri značilnosti:

 • Kratka zavorna razdalja na zasneženih površinah
 • Odlična varnost na zasneženih zavojih
 • Kratka zavorna razdalja na poledenelih površinah

Ravno ta pnevmatika ima izboljšane tehnične lastnosti na zasneženih površinah in so priporočljive tistim, ki živijo v bolj zasneženih področjih. 

Master-Grip 2 je bolj komercialen in zagotovo ugodnejša izbira. Moto za te pnevamtike je Exceptionally good on snow (Izjemno dobre na snegu), kar bi jih uvrstilo ob bok Speed-Grip modelom. Njihove izbrane tehnične lastnosti so:

 • Zelo dober oprijem na zasneženih površinah
 • Odlično manevriranje v snegu
 • Varno zaviranje na poledenelih površinah

Sam oprijem in trenje pod snegom sta zelo poudarjeni lastnosti pri teh pnevmatikah, zato je morda ponovno tukaj na mestu priporočilo, da so namenjene malo bolj zasneženim predelom. 

AMZS na svojih testih redno preizkuša tudi Semperit gume, ki pa v zadnjih letih navkljub njihovemu trudu ne pridejo prav daleč na lestvici in v različnih dimenzijah dobivajo komentarje: priporočljivo z omejitvami. Kot tudi sami oglašujejo, so Speed-Grip 3 resnično odlične na snegu, imajo dobre lastnosti tudi na mokri cesti in so zelo tihe. Vendar naj bi po AMZS testu iz 2020/2021 imele velike slabosti na suhi cesti, zlasti pri voznih lastnostih (3). 

Glede na to, da tudi njihova cena ni najugodnejša, je morda za suhe razmere priporočljivo izbrati kakšno drugo zimsko gumo. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da njihove zimske gume niso slabe in glede na svojo bogato zgodovino lahko vseeno trdimo, da vedo kaj delajo.  

Češka kvalitetna znamke Barum

Tudi Barum je firma, ki je na tržišču že mnoga desetletja in med kupci uživa zaupanje, saj brez le-tega ne bi mogla obstajati. Svoje začetke je začela kot hčerinsko podjetje tovarne čevljev na Češkoslovaškem. Danes ima svoj sedež v mestu Otrokovice na Češkem in še naprej sodi med veljake vulkanizerske industrije. Samo ime Barum je sicer nastalo šele v šestdesetih prejšnjega stoletja, saj so pred tem imeli tri desetletja prevzemov in različnih lastnikov, od leta 1966 pa se je tudi proizvodnja začela na mestu, kjer stoji tudi danes. 

 

Za voznike osebnih vozil imajo na voljo dve vrsti zimskih gum. Zimske gume Barum imajo torej model Polaris 3, ki je na tržišču že dlje časa, ter Polaris 5, ki je na tržišču nova. Moto, ki so prevzeli za starejši model je – črno na belem: cena je prava. S tem želijo povedati, da je njihova kakovost odlična za svojo ceno. (4) Njihove značilnosti so opevane kot:

 • Optimizirane za odlično zaviranje v snegu 
 • Majhna obraba, kar pomeni daljša življenjska doba

 

Polaris 5 so nove zimske gume, ki so “prava odločitev pozimi” in jih odlikujejo naslednje lastnosti: 

 • Odlično trenje na snegu
 • Varna vožnja na mokrih cestah
 • Več udobja za sproščeno vožnjo

 

Žal AMZS zimskih gum firme Barum ni testiral že vsaj zadnje tri sezone, zato njihovih voznih lastnosti glede na test ne poznamo, so pa na spletni platformi, kjer se ocenjuje kakovost gum od uporabnikov dobile oceno 4,4 / 5 (5). Cena njihovih gum je dokaj solidna, zato morda ni odveč prebrati kakšno mnenje na spletu in na forumih, ali pa pregledati še kak tuj test zimskih gum, saj njihova zgodovina kaže, da proizvajajo dobre zimske gume. 

Zimske gume Barum

Goodyear s Savo pod ramenom najpopularnejša izbira pri nas

Še eno marketinško zelo spretno podjetje, ki kaže pozornost nase z mnogimi atraktivnimi reklamami in sodelovanji. Danes je to ameriško podjetje, katere izvor sega že v konec 19. stoletja, eno izmed treh največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu (poleg Bridgestone in Michelin). 

 

Zadnji dve desetletji pa je na področju jugovzhodne Evrope nastalo podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., pod katerega spada tudi Sava, ki jo Slovenci verjetno najbolj poznamo. Družba spada med najbolj uspešne in ugledne firme v Sloveniji ter je prejemnica certifikata Top Employer 2012. (6) 

 

Tako Goodyear kot Sava imata več modelov zimskih gum, vendar so na testih AMZS najuspešnejši modeli Goodyear UltraGrip 9 in Ultra Grip Performace ter Sava Eskimo

 

Goodyear za svojo pnevmatiko UltraGrip 9 pravijo, da ima izjemne zmogljivosti v najzahtevnejših zimskih razmerah, za UltraGrip Performance pa pravijo, da ima izjemen oprijem in visokozmogljivo vodljivost v vseh zimskih razmerah. 

 

Zimske gume Goodyear Ultra Grip 9:

 • Izjemno kratka zavorna pot na snegu
 • Hidrodinamični žlebovi za aktivno odpornost proti akvaplaningu
 • Optimizirani indikator obrabe tekalne plasti

Ultra Grip Performace: 

 • Izjemno kratka zavorna pot na snegu
 • Manjša nevarnost akvaplaninga
 • Optimizirana obraba tekalne plasti pnevmatike

Zimske gume Sava Eskimo (HP2) je njihov paradni konj in je po besedah Save nova visokozmogljiva zimska pnevmatika za odličen nadzor na snegu in ledu. Odlikujejo jo naslednje vozne lastnosti (8):  

 • Učinkovito pospeševanje in vodljivost na snegu.
 • Odličen stik na mokrih cestah.
 • Za zimsko pnevmatiko izjemna vodljivost in zaviranje v suhem.

Vse tri omenjene zimske gume so bile v zadnjih letih testirane tudi s strani AMZS-ja, in vse tri so v različnih dimenzijah dobile pripono: priporočljivo. Vsaka ima kompromis na kakšni strani (npr. vozne lastnosti na mokrih ali suhih cestah), vendar je odločitev na strani vsakega posameznika glede na to kaj želi in kaj za svoj denar dobi. Savine zimske gume so generalno gledano cenejše od Goodyear zimskih gum, vendar so za ta denar zelo dober kompromis in bodo lastniku ob normalni uporabi služile več let. 

Nakup zimskih gum resnično ni lahko odločitev, vendar ne sme biti nemogoča. Z nekaj vpogleda v zgodovino podjetij in njihovih glavnih modelov lahko kupec hitro vidi kam pes taco moli. Vsekakor so vse omenjene zimske gume vredne nakupa, vendar je vedno pomembno vedeti, kaj si od gume želimo, kakšen stil vožnje imamo, kje živimo in kaj bo guma za nas naredila. Če ne vozimo športnega avta, verjetno ne potrebujemo pnevmatik za najvišje hitrosti.

 

Zunanji viri: 

 

1 – Tehnologije Continental:  https://www.continental-pnevmatike.si/avto (citirano 6. 11. 2020)

2 – Semperit lastnosti zimskih gum- URL:https://www.semperit.com/car/tyres?season=winter&cartype=car (citirano 6. 11. 2020) 

3 – AMZS test zimskih pnevmatik 2020 – URL: https://www.amzs.si/motorevija/test/pnevmatike/2020-09-24-amzs-test-28-zimskih-pnevmatik-dveh-dimenzij-205-55-r-16-in-235-55-r-17 (citirano 10. 11. 2020)

4 – Barum lastnosti zimskih gum- URL:  https://www.barum-tyres.com/car/tyres 

5 – https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Barum/Polaris-3.htm (citirano 10. 11. 2020)

6 – Goodyear lastnosti zimskih gum- URL: https://www.goodyear.eu/sl_si/consumer.html 

7 – https://www.goodyear.eu/sl_si/consumer/tires/ultragrip_9.UG9.html in

https://www.goodyear.eu/sl_si/consumer/tires/ultragrip_performance.UGPERFG1.html (oboje citirano 10. 11. 2020)

8 – Sava lastnosti zimskih gum – URL: https://www.sava-tires.com/sava/si_sl/tires/passenger/eskimo-hp2/index.jsp?from=browse (citirano 10. 11. 2020)