Škoda servis Maribor – celovita ponudba servisnih storitev za vozila Škoda

V kolikor ste lastnik vozila znamke Škoda in živite na Štajerskem koncu in iščete dober, kvaliteten in vrhunski servis za svojo Škodo, je morda pametno, da najprej pogledate kaj vam je lokacijsko najbolj dostopno in da lahko do njega hitro pridete. Na primer, na dveh lahko dostopnih lokacijah in glavnih prometnicah se nahajata dva pooblaščena servisa za vozila Škoda. Škoda servis Maribor je tako v poslovalnicah Porsche Maribor in Porsche Ptujska cesta, kjer po navodilih matične tovarne poskrbijo za vozila na celosten način.

Prednost pooblaščenih servisov se nahaja v tisti točki, ko stranka od servisa želi nekaj več. Več kot le osnovno menjavo olja ali akumulatorja, temveč lahko za svoj denar dobi še nekaj več. V tem primeru stranka na pooblaščenem servisu Škoda v Mariboru dobi celovito ponudbo servisnih storitev in servisa na sploh. Stranka se lahko obrne na Porsche Maribor in Ptujska cesta tudi v primeru hitrih popravil:

 • menjava akumulatorja
 • vulkanizerske storitve
 • pregled stanja tekočin
 • pregled zavor
 • in drugo

Servisne delavnice imajo tudi strokovno izurjeno kleparsko-ličarsko delavnico, ki je specializirana za različne poškodbe pločevine in laka. V primeru popravila toče, prask, vdrtin in hujših posledic prometnih nesreč je njihova naloga, da poskrbijo za popravilo izgleda vozila. Glede na navodila matične tovarne Škoda poteka popravilo na takšen način, da vozilo iz delavnice odpelje v takšnem izgledu, kot ga je stranka odpeljala iz prodajnega salona.

Po drugi strani pa ima stranka na voljo tudi redne servisne storitve. Te vključujejo tiste servisne preglede, ki potekajo na različne servisne intervale, ki so zapisani v servisni knjižici vozila Škoda. Škoda servisni intervali se razlikujejo glede na vozila in komponento, ki jo je pri rednemu servisiranju potrebno zamenjati. Sledi opis nekaterih servisnih storitev, ki so del rednih servisiranj pri pooblaščenih servisih glede na servisne intervale.

 Menjava zavor - Škoda servis Maribor

Zavorni servis Škoda za optimalno varnost

Glede na to, da je varnost med vožnjo na prvem mestu in ji vedno večji poudarek z obveznimi varnimi vožnjami dajejo tudi na državni ravni, so zavore verjetno najpomembnejša točka, ki bi ji moral lastnik katerega koli vozila dati pozornost. Varna vožnja je med drugim seveda pogojena tudi z obvladanjem vozila, reakcijami v trenutkih nevarnosti, vendar pa ima verjetno daleč največji faktor (poleg refleksov) sposobnost vozila, da se pravočasno ustavi. Nekaj pri temu ima seveda ABS sistem zaviranja, vendar tudi ta ne bo dobro deloval, če so zavore zanič.

Zavorni servis Škoda je namenjen vsem vozilom Škoda in se ga priporoča vsaj enkrat letno, saj se zavorne ploščice različno obrabljajo. Na njihovo obrabo večinoma vpliva kvaliteta ploščic ali diskov (predvsem, če je stranka menjala pri nepooblaščenemu serviserju), stil vožnje (ali stranka veliko zavira) ter tudi kraj, kjer se stranka največ vozi. Za to je odličen primer hribovita pokrajina, kjer je potrebno ob vožnji po klancu navzdol veliko uporabljati tudi same zavore (v kolikor pa je potrebno še parkirati na klancu je potrebno redno preverjati tudi stanje ročne zavore).

Zavorni servis zajema kompleten pregled trenutnega stanja zavor, ki vključuje več različnih točk. Po potrebi se zavore zamenja. Glede na to, da gre za servis pri pooblaščenemu partnerju, lahko stranka izbira med popolnoma originalnimi zavornimi ploščicami ali pa med Economy zavornimi ploščicami, ki niso originalne (in so tako cenovno ugodnejše), njihova kvaliteta pa naj bi bila enaka originalnim. Sam pregled zavor torej vključuje (in je vse skupaj vključeno v ceno):

 • pregled za poškodbe zavornih ploščic
 • pregled za obrabo zavornih ploščic
 • pregled za morebitno škripanje
 • kontrola usmerjevalnika zraka na zavorne ploščice
 • kontrola stanja zavorne tekočine

V kolikor je potrebna menjava katerekoli komponent (zavorne tekočine, ploščic, usmerjevalnika zraka), se to naredi. Na delo in material dobi stranka garancijo in sicer 6 mesecev (ali 10.000 prevoženih kilometrov) na material in 24 mesecev na opravljeno delo.

Servis menjave olja – Škoda servis Maribor

Naslednja na seznamu je servisna storitev menjave olja. Servis menjave olja Škoda je najpogostejša servisna storitev, saj jo je potrebno opravljati redno. Servisni intervali za menjavo olja se načeloma gibajo okoli enega leta ali pa glede na število prevoženih kilometrov. Pri večini vozil je to na 15.000 prevoženih kilometrov.

Ob menjavi olja se navadno menja tudi oljni filter, ki gresta skupaj z roko v roki. Oljni filter poskrbi, da se vanj ujamejo vsi škodljivi delci (kovinski delci, nečistoče, drugi delci). V kolikor se stranka odloči (pri nepooblaščenemu serviserju), da filtra ne bi menjala, s tem tvega mešanje novega in starega motornega olja in filtrirane nečistoče. Sčasoma filter preneha z delovanjem in skozi spusti vse, kar bi moral zadržati, s tem pa se resno ogrozi delovanje motorja. Motorno olje ‘maže mašino’ in poskrbi, da vozilo gre tako kot mora. Pri pooblaščenih servisih uporabljajo originalno motorno olje (Castrol), ki ga je določila matična tovarna Škoda in je različen glede na vozilo.

Menjava motornega olja je skupaj v paketu materiala in dela vključena v redne servisne storitve. Na delo in material delavnica nudi garancijo, kot tudi dodatni pregled akumulatorja, podaljšanje asistence in ostalih stvari, ki se pritičejo pooblaščenemu Škoda servis Maribor.

Servis menjave zobatega jermena

Nadalje pa imamo veliki servis ali menjavo jermena. Zamenjava zobatega jermena Škoda je ena izmed tistih večjih stroškov, ki se jim veliko voznikov vozil poskuša izogniti. Pa vendarle zobati jermen ni večen (v primerjavi bojda z verigo – se lahko prav tako poškoduje, ne more se pa strgati) in se po daljši uporabi lahko popolnoma strga in povzroči popolno okvaro vozila. V izogib temu se je potrebno držati priporočenih servisnih intervalov za zamenjavo zobatega jermena in črpalke hladilne tekočine, ki gre, podobno kot oljni filter in motorno olje, z roko v roki s samim zobatim jermenom. Servisni interval se razlikuje glede na samo vozilo in priporočilo proizvajalca, zato ni vedno isto in je nemogoče povedati neko splošno številko. Načeloma pa se lahko govori o 100.000 do 200.000 prevoženih kilometrih.

Servis zamenjave zobatega jermena Škoda je nujen tudi ob kakršnih koli znakih okvare jermena. Kateri so znaki okvare jermena?

 • hrup iz motorja
 • obraba ali nalomljena površina ob vznožju zob ali odrezani zobje
 • struktura je ločena od zob in tkanine
 • razpoke na hrbtni strani jermena
 • tekalne sledi na stranski strani zob
 • pretrgan jermen
 • okvara sistemskih komponent

Ob znaku katere koli okvare je potrebno vozilo nujno ugasniti in poklicati asistenčno službo, saj gre lahko za hudo okvaro motorja.

Škoda servis Maribor - Celovite storitve

Preberite še: Zimske gume pod drobnogledom

Kako do cenejšega servisa Škoda?

Navsezadnje pa se je potrebno vprašati, zakaj so servisi vozil tako velik strošek? Pri vzdrževanju vozila se vsi zavedamo, da nas bo vozilo že na mesečni ravni z gorivom veliko stalo. V strošek vzdrževanja pa pridejo tudi redni servisni pregledi. Seveda obstajajo cenejše verzije servisnih pregledov pri nepooblaščenih serviserjih in vsaka stranka ima svobodno odločitev, da se odloči za katerikoli servis želi. Stranka pa mora vseeno pretehtati svojo izbiro in zakaj se ne bo odločila za pooblaščeni servis, ki je konec koncev najbolj priporočen za znamko Škoda (in katerokoli znamko vozil). Pooblaščeni servis je specializiran za vse servisne storitve, tako da lahko stranka vedno pričakuje najboljšo storitev za svoje vozilo.

Je pa tudi res, da se stroški vzdrževanja vozila z njegovo starostjo navadno večajo in iz tega razloga še manj ljudi pelje svoje vozilo na servis. Glede na to, da je cena večni izgovor, se poraja vprašanje: Kako do cenejšega servisa? Škoda servis Maribor

Koncern Volkswagen, pod katerega spada tudi znamka vozil Škoda, je za svoje stranke zasnoval varčevalne pakete Vedno vredno, ki stranki omogočajo ugodnejše servisiranje vozil. Cena paketa je seveda zopet odvisna od vozila, vendar je načeloma 30% nižja od originalne (za novejša vozila), hkrati pa je v ponudbo vključena celotna paleta storitev (od asistenčne službe, garancije, potrjene servisne zgodovine itd.).

Škoda Vedno vredno paketi pri Škoda servis Maribor:

 • Škoda menjava olja
 • Škoda menjava zobatega jermena
 • Škoda menjava blažilnikov
 • Škoda menjava zavornih ploščic

V vsakem primeru je v Mariboru Škoda servis celovit in se osredotoča na vsak model vozila posebej. Stranka bo na Škoda servis Maribor in na Porsche Ptujska cesta zagotovila celostno podporo stranki in njenemu vozilu ter poskrbela, da se bo stranka s servisa odpeljala z vozilom, kot si ga je že v samem originalu zamislila matična tovarna Škoda ob njegovi izdelavi.