Zakaj vlade in velike banke kopičijo zlato?

cena zlataCena zlata je v zadnjih letih zelo nestabilna in Barth Melek iz kanadske borze TD Securities, napoveduje, da bi lahko v letu 2018, srebro prehitelo zlato. Melek je leta 2017 zmagal na natečaju LBMA, kjer so udeleženci napovedovali cene zlata za leto 2017.

 

V zadnjih desetih letih, je bilo razmerje med zlatom in srebrom 63,8, sedaj pa je naraslo na 89,1. Melek napoveduje, da bo v letu 2018 cena zlata v povprečju 1.313 dolarja za unčo, medtem ko za srebro napoveduje 18,88. Po njegovi napovedi, naj bi razmerje med zlatom in srebrom padlo pod 70. Kljub tem napovedim, je vse več dolgoročnih investicij v zlato.

Kako vpliva cena zlata na vlade in velik banke?

Cena zlata je za svetovne vlade in velike banke, izrednega pomena. Mnoge vlade neomejeno tiskajo denar, obrestne mere naraščajo, medtem ko prodaja upada. Vse večje finančne institucije, zato opozarjajo, da se bliža večja gospodarska katastrofa. 

 

 

Zaradi grožnje gospodarske katastrofe, večje banke kopičijo zaloge zlata, da se zaščitijo pred krizo. Vlade tiskajo velike količine valut in to se verjetno ne bo spremenilo. A po vsej verjetnosti, bodo morale države, ki imajo veliko dolga, tega nekoč tudi povrniti. Verjetno zaradi vsega tega, velesile, kot so Rusija in Kitajska, kopičijo zaloge zlata. (1)

 

cena zlata 2018

Kakšne so napovedi za ceno zlata do leta 2019?

 

Trg zlata se mora ves čas boriti za rast. V času poletja nastane na borzah in tudi na trgu zlata zatišje, zato se že prej opravijo raziskave in napovedi, kaj se bo dogajalo s cenami.

 

Z neko raziskavo so napovedali, da bo prišlo do konca leta 2018 do sprememb in bo zlato leta 2019 preseglo ceno 1.400 dolarjev za unčo.

 

cena zlata danes

 

Raziskovalna skupina Murenbeeld, je prav tako napovedala rast cen zlata, na podlagi naraščajočih inflacijskih pritiskov in zaradi padca ameriškega dolarja.

 

 

Po njihovih napovedih, naj bi bila povprečna cena zlata v letu 2018, 1.355 dolarjev za unčo. Za leto 2019, pa napovedujejo, da bo cena zlata v povprečju nekje okoli 1.421 dolarjev na unčo. (2)