Vas skrbi kakšen bo vaš strošek položnic čez zimo?

Si želite postati neodvisni od vse dražjih ponudnikov električne energije? Če izkoristite moč sonca bo svoboda na dosegu rok! Solarni paneli vas bodo osvobodili visokih položnic in lahko boste brezskrbno zakorakali v zimo, saj energijo pridobivate iz naravnih virov sončnih žarkov.

Biti namreč energetsko neodvisen je velika svoboda, ki odganja finančne skrbi, ne nazadnje pa največkrat pripomore tudi k čistejšemu okolju.

Kaj je solarni panel?

Solarni panel je plošča, namenjena absorbiranju sončnih žarkov in služi kot vir energije za pridobivanje električne energije ali ogrevanja. Solarnim panelom se lahko z drugimi besedami reče tudi: sončna celica, solarna celica, fotovoltaični panel, sončni kolektor, solarni modul,…

Solarni modul je glavni sestavni del sončne elektrarne, vendar samo del celote. Pomembna je še kvaliteta celic solarnega modula ter kvaliteta stekla in folije med celicami.

Kakšne so prednosti domače elektrarne?

  • energetska samooskrba
  • naložba se povrne v 10 letih ali prej
  • zelena energija zmanjšuje vnašanje ogljikovega dioksida v ozračje
  • višek energije lahko ob določenih pogojih prodate ali poklonite
  • poveča se vrednost nepremičnine

Zakaj se uporablja solarni panel ?

Solarni paneli ponujajo visok nabor uporabnosti – od poslovnih objektov do zasebnih hiš, samooskrbe v gospodinjstvu, solarnih pastirjev, ogrevanju vode in zunanjega bojlerja, solarno razsvetljavo, solarnih akumulatorjev in regulatorjev, polnjenju elektrike za svojega jeklenega konjička, plovila, avtodoma, kolesa in motornega kolesa, za kampiranje, solarne celice lahko napajajo reklamno tablo, …

Možnosti uporabe solarnih modulov in sončne elektrarne so neskončne.

Sončno elektrarno si lahko postavimo sami na lastnih objektih, lahko pa jo najamemo in si s tem zmanjšamo izdatke za električno energijo.

Kako deluje sončna elektrarna?

Za sončno elektrarno je v zadnji fazi potrebno pridobiti:

– solarni moduli (priporočamo solarne module steklo/steklo – več na: https://bauer-solar.si/izdelki/),

– razmernik,

– baterijo,

– izračun celotne porabe gospodinjskih aparatov in/ali vode,

– dvosmerni števec električne energije in

– priklop na javno električno omrežje.

Pred tem je pomembno preveriti še naklon strehe in usmerjenost. Po izračunih strokovnjakov so najprimernejše strehe tiste, ki so obrnjene na ???, ????????? ??? ????????? ??? ????? ?????? med 30 do 35 stopinj. Pri večjem oziroma manjšem naklonu so odstopanja in izgube približno 5 %.