Spodbudite rast trepalnic: kako trepalnice hitreje zrastejo

Rast trepalnic? Kako jo pospešiti ? Kako trepalnice zrastejo nazaj in koliko časa traja? Dolge trepalnice veljajo za ideal lepote, zato se predvsem mnoge ženske sprašujejo, kako lahko spodbujajo rast trepalnic. Nekateri si pomagajo  s podaljševanjem trepalnic – vendar morate po odstranitvi trajnih umetnih trepalnic posvetiti posebno skrb za svoje naravne trepalnice in temu primerno spodbuditi rast trepalnic. Ampak kako?

Najpomembnejša dejstva o trepalnicah

Gostota in dolžina trepalnic se razlikujeta od osebe do osebe in so genetsko pogojena.

Dolžina trepalnic: Trepalnice na zgornji liniji so dolge do 13 mm. Dlake na spodnji veki zrastejo nekje do 8 mm.

Število trepalnic: V povprečju na zgornji liniji trepalnic zraste od 90 – 160 trepalnic, medtem, ko je število trepalnic na spodnji liniji od 50 – 100.

V svojem naravnem življenjskem ciklu trepalnice izpadejo po 100-150 dneh in se nato ponovno regenerirajo.

1 – 3 trepalnice na dan izpadejo na vsakem očesu, to je približno 21 trepalnic tedensko in približno 100 trepalnic na mesec.

Nasveti, kako pohitriti rast trepalnic

Uporaba seruma za rast trepalnic:

serum za rast trepalnic je eden najbolj priljubljenih lepotnih izdelkov na trgu. Sestavljen je iz različnih aktivnih sestavin za nego in rast. Te pomagajo spodbuditi rast trepalnic, jih negujejo in  maksimizirajo njihov  življenjski cikel.

Masaža oči:

Z vsakodnevno masažo vek (1-2 minuti) spodbudite krvni obtok v koreninah dlačic, kar pomeni, da vaše trepalnice bolje rastejo. Čiščenje trepalnic npr. s ščetko za trepalnice je prav tako dobrodošel tretma saj šteje kot majhna masaža oči.

Dovolj spanja:

pomanjkanje spanja lahko povzroči izpadanje dlačic, ker te rastejo predvsem ponoči. V skladu s tem lahko pomanjkanje spanja moti rast trepalnic in celo povzroči njihovo prezgodnje odmiranje.

Optimalna prehrana:

nizka vsebnost vitaminov in neuravnotežena prehrana preprečujeta rast trepalnic. Zato morate jesti veliko sadja in zelenjave ter paziti, da je vaša hrana vsebuje predvsem veliko vitamina A in B, pa tudi železa in cinka. Primerna živila: ovsena kaša, sončnična semena, arašidi, orehi, brokoli, losos, fižol, korenje ali banane.

Šport:

Hormoni spodbujajo rast las, šport pa pozitivno vpliva na hormonsko ravnovesje. Redna vadba ne le podpira vitko linijo, ampak tudi posredno krepi rast trepalnic.

Premor od ličenja:

naličite se le, če je res nujno. Maskara obremeni vaše naravne trepalnice, ker sestavine trepalnice izsušijo. Zato privoščite svojim trepalnicam kratek lepotni oddih.

Regeneracijska maskara:

Če uporabljate maskaro, uporabite visokokakovostno, ki vsebuje negovalne aktivne sestavine za izboljšanje stanja trepalnic. Tudi če negovalna maskara ne more nadomestiti seruma za rast trepalnic, je dobro dopolnilo, ki krepi mlade trepalnice skozi ves dan.

Koliko časa pa traja, da trepalnice zrastejo?

V bistvu se hitrost rasti razlikuje od osebe do osebe, prav tako število dlačic, gostota in dolžina posameznih trepalnic. Odvisno od genetske predispozicije je rast trepalnic lahko hitrejša ali pa malo bolj počasna. Za boljše razumevanje rasti trepalnic morate pogledati življenjski cikel trepalnic.

Ta rastni cikel je razdeljen na tri faze in traja pet do šest mesecev. Nato trepalnice spet zrastejo.

Anagenska faza: Začne se nastajanje vaših las in trepalnice so v aktivni rasti. Vaše trepalnice so zato temu primerno tanjše in krajše. V tej fazi lastne trepalnice nikoli ne smejo biti obremenjene z zunanjimi vplivi, kot je na primer podaljševanje trepalnic. Trepalnice, ki izpadejo v prvi fazi, še posebej dolgo rabijo da zrastejo, ker je bil cikel rasti prekinjen. Prva faza traja povprečno 90 dni.

Katagenska faza: ko vaše trepalnice zrastejo, ostanejo v nekakšni prehodni fazi približno 21 dni. V tej fazi se dlaka na trepalnicah strdi, kar pomeni, da so trepalnice zdaj dovolj močne, da jih lahko tudi prekrijemo z umetnimi trepalnicami.

Telogena faza: Ta faza je znana kot tako imenovana faza mirovanja. Vaše trepalnice so zdaj v celoti zrasle in ostanejo kot popolnoma razviti lasni mešički živi približno 100 dni. Nato vaše trepalnice odmrejo in izpadejo.

Rast trepalnic – Kakšen je običajen cikel rasti?

Tako kot vsi vaši lasje bodo tudi vaše trepalnice naravno zrasle. Fine dlake se na splošno obnavljajo na podoben način kot lasje na lasišču, le malo počasneje.

 

Vir: https://www.wimpernverlaengerung.org/wimpernwachstum/