[SPLETNE STRANI]: KATERIH NAČEL SE MORAMO DRŽATI PRI ZAGOTAVLJANJU KVALITETNIH FOTO IN VIDEO STORITEV STRANKAM?

Še pred dobrim desetletjem so se mnoga podjetja spraševala, če je sploh smiselno vlagati v podobo in grajenje njihove blagovne znamke na spletu. Tista, ki so se za tovrstno pot odločila, so bila v manjšini. Določene izjeme pa so le lahko predvidele, da v dobro grajeni podobi na spletu leži prihodnost.

Danes si nihče več ne zastavlja podobnih vprašanj. Dejstvo je, da so podjetja, ki na spletu ne gradijo na močni podobi njihove blagovne znamke, v manjšini. Marketinške agencije, ki so kot nekakšen frizerski studio za vse, ki si želijo celostno izboljšati svojo podobo na spletu, so v velikem vzponu.

Podrobnosti o tem kako je pomembna video produkcija v digitalnem marketingu, najdete na spletni strani Video produkcija PJagency.net.

Pomen foto in video vsebin

Velikokrat govorimo o ključnih komponentah marketinških agencij, kot so oglaševanje, optimizacija, programerstvo, grafično oblikovanje, prodaja in digitalni marketing, le malokrat pa se posvečamo video produkciji in foto storitvam. 

Mnoge agencije so uspešne ravno zato, ker na vsakem področju delujejo strokovnjaki, usmerjeni v svoje področje. Skupaj ustvarjajo mozaik storitev, ki je naposled kot celota dostavljen stranki. Nekatere agencije imajo zaposlene svoje fotografe, vendar se nemalokrat zgodi tudi, da stranka fotografa že ima. 

Komunikacija je bistvenega pomena pri dolgoročnem sodelovanju

Bodisi ste podjetje, ki potrebuje foto in video storitve, ali pa jih pod okriljem svoje agencije nudite drugim: komunikacija je bistvena. Foto in video storitve morajo biti usklajene s strategijo, ki ste si jo zastavili skupaj. Znotraj agencije morajo v nenehnem stiku biti grafični oblikovalec, strokovnjak za načrtovanje profilov na družbenih kanalih, oglaševalec in seveda skrbnik, ki postavi strategijo. 

Ne improvizirajte

Gre se za dejstvo, da se prevečkrat zgodi, da fotograf nima natančnega scenosleda, zato so fotografije in krajši videi velikokrat rezultat improvizacije – seveda so kvalitetne in izgledajo lepo in privlačno, vendar morajo tudi vsebinsko ustrezati zastavljenim ciljem.

Grafični oblikovalec in tekstopisec morata s fotografom usklajevati vsebino fotografij. Naj bodo te posnete v domačem okolju, mestnem vrvežu ali v profesionalnem studiu? Kaj želite sporočiti potencialnim obiskovalcem spletne strani in sledilcem na družbenih omrežjih?

Opozorite na malenkosti

Večkrat neustrezna komunikacija privede do tega, da so fotografije in videi sicer kvalitetni, vendar zmoti dejstvo, da je denimo oseba na fotografijah v kratkem redosledu v enakem okolju ali celo oblečena enako (na fotografiranje, če ne poteka ravno na tedenski bazi, je zato lahko ključen element že izbira outfita in raznoliko okolje). Sledilci in obiskovalci pa postajajo vse bolj zahtevni, saj je konkurenca huda.

Fotograf naj bo prisoten na sestankih tako z ekipo kot s stranko, ki ji storitve dostavljate. Tako bo vzpostavljeno zaupanje in lažja predstava o tem, kakšne storitve si stranka želi ter kako ji lahko s svojimi predlogi še pomagate.

Primer predlogov, ki jih lahko ponudite stranki

Poskrbite za personalizacijo! To je edinstvena komponenta, ki vas bo ločila od konkurence. Pogovorite se, kako bi se lahko z vsebino fotografij približali vaši ciljni publiki. Kaj je tisto, kar izstopa pri določeni blagovni znamki, katere zgodbo gradite?

Največkrat igramo na čustva. Fotografije v domačem okolju, z bližnjimi ali celo s hišnimi ljubljenčki so tiste, ki na družbenih omrežjih dobijo največ reakcij. Ker pa ravno iz tega razloga prav isto taktiko ubirajo že malodane vsi, poskrbite, da boste pri vsebini fotografij poskrbeli za nekaj čisto vašega. Predstavite hobije, otroštvo, če se predstavljate kot posameznik, ter ekipo in zgodbo vaših začetkov, začinjeno z anekdotami. Vse našteto predstavite ekipi, fotograf pa naj obeleži vse našteto.

Video vsebina je prav tako izjemnega pomena in je izjemno popularna. Nikar je ne izpustite. Zanjo velja prav enako kot za foto storitve, vendar imate vseeno nekoliko več maneverskega prostora. Predlagamo serijo kratkih videov, ki zajemajo odgovore in vprašanja (Q&A). Navadno se tako povežete z vašo ciljno publiko, se ji približate in vzpostavite zaupanje. Ne pozabite na kvaliteto vsebine, ki naj zajema pravo mero humorja in globine.