Anchor tekst [4 načini pisanja anchor teksta]

Kadar pišemo članke, moramo upoštevati nekaj SEO pravil, da se uvrstimo višje na Google iskalniku. Eno izmed teh pravil je, da mora na našem članku biti nekaj povezav oziroma anchor tekst. Med te povezave spadajo interne povezave in eksterne povezave. V spodnjem članku vam bomo povedali, kako te povezave vstaviti v vašo spletno stran, da bo jih Google pravilno registriral in da jih bo vaše besedilo predstavilo pravilno za bralce.

Kaj je Anchor tekst

Anchor tekst je del vašega besedila, ki je namenjen povezavi na druge spletne strani. Anchor je običajno ena besedna zvenza, ki jo izberemo sami kadar pišemo besedilo. Anchor tekst je lahko interni, kar pomeni, da je notranja povezava, znotraj naše spletne strani. Anchor tekst je lahko tudi eksterni, kar pomeni, da vodi do druge, tuje spletne strani. Kam povezava anchor teksta vodi je naša odločitev.

Vrste Anchor teksta

Anchor tekst ima več vrst. Lahko je:

  • Kombinacija ključnih besed,
  • Kombinacija brand name,
  • Kombinacija ključnih besed in brand name ter
  • Generični anchor tekst.

Anchor tekst z ključnimi besedami

Anchor tekst lahko zapišemo kot kombinacijo ključnih besed. To naredimo tako, da najprej zvemo, na katero ključno besedo cilja spletna stran, na katero želimo narediti povezavo. Najlažji način, da to zvemo je, da obiščemo spletno stran, na katero želimo narediti povezavo in pogledamo domeno oziroma slug. Če je stran dobro zgrajena, potem je slug običajno enak ključni besedi, na katero cilja spletna stran.

Zdaj ko vemo na katero ključno besedo cilja spletna stran, na katero želimo narediti povezavo, lahko to ključno besedo uporabimo kot anchor tekst. Ključno besedo lahko tudi malo kombiniramo ali spremenimo, želimo samo, da ima isti pomen.

Primer uporabe anchor teksta z ključnimi besedami a spletni strani seo-praktik.si

Na spodnji sliki lahko vidite primer uporabe anchor teksta z kombinacijo ključnih besed na spletni strani Seo Praktik, ki vodi do spletne strani matijazajšek.com.

Kot anchor tekst je avtor spletne strani uporabil “optimizacija internetne strani” in če pogledamo na spletni strani matijazajšek.com, lahko vidimo, da je slug “optimizacija spletnih strani”. Ključna beseda spletne strani matijazajšek.com in anchor teksta na spletni strani seo-praktik.si imata isti pomen, zato je to dober primer anchor teksta.

anchor tekst

Anchor tekst z brand name

Anchor tekst je lahko tudi kombinacija brand name. To pomeni, da ni povezan z ključno besedo spletne strani, na katero cilja, temveč je samo ime spletne strani oziroma podjetja, ki ima spletno stran v lasti. Ime spletne strani ali podjetja je običajno lahko ugotoviti, saj se večina podjetij trudi, da jih na čim večje oglašujejo.

Njihov brand name nato vzamemo in ga uporabimo za naš anchor. V našem anchor tekstu je lahko njihovo ime podjetja, ime spletne strani, ime spletne strani z .com/.si, in podobno. Namislimo si lahko kajkoli, samo, da vsaj približno vključuje ime spletne strani oziroma podjetja.

Primer uporabe anchor teksta z brand name na spletni strani paintball-ljubljana.si

Na spodnjem primeru lahko vidite spletno stran paintball-ljubljana.si paintball indoor, ki uporablja anchor tekst z kombinacijo brand name. Povezava “Cvetličarna” vodi na spletno stran cvetličarna. Takšen anchor tekst spada pod brand name, saj so za povezavo uporabili ime splene strani, na katero povezava vodi.

anchor tekst

Kombinacija ključne besede in brand name

Če želimo, lahko zadnji dve možnosti združimo in naredimo anchor, ki bo kombinacija ključne besede in hkrati brand name. To naredimo tako, da vzamemo brand name in ključno besedo ter jih skupaj zmešamo v en anchor. Takemo anchor tekstu rečemo kombinacija ključne besede in brand name. Takšni anchor teksti so lahko daljši ampak to ne vpliva na moč povezave.

Generični anchor tekst

Zadnja vrsta anchor teksta o katerem bomo govorili je generični anchor tekst. Ta vrsta anchor teksta bi se naj uporabljala najmanj, naj bi ga uporabljali samo 10% vseh anchorjev. Ti anchor teksti so čisto enostavni in so najbolj osnovne besede. Pod te anchor tekste spadajo stavki podobni temu:

Če želite izvedeti več, kliknite tukaj.

Te anchor tekste lahko uporabljamo, ampak bodo najmanj vplivali na našo pozicijo na Googlu ter na pozicijo spletne strani na kater smo naredili povezavo.

Če želite izvedeti več o anchor tekstih si lahko pogledate ta video: