Veke – tudi te zaščitnice oči lahko doletijo bolezni

Ko pomislimo na oči, marsikdaj prezremo veke, a so izjemno pomembne, saj ščitijo naše oči, jih varujejo pred soncem, prahom in peskom ter jih z mežikanjem ohranjajo vlažne. Tudi veke lahko doletijo težave, ki so lahko bolj ali manj nevarne. Navzven se kažejo kot povešenost, trzanje, vnetje, paraliza ali kot različni izrastki. Berite dalje za več informacij o tegobah z vekami.

Očesne veke in njihove bolezni

Vseprisotna vnetja lahko doletijo tudi veke

Blefaritis

Blefaritis pomeni vnetje vek oz. roba očesne veke. Glavna vzroka za pojav vnetja sta nedelovanje žlez lojnic ali razrast bakterij na robovih vek.

Najbolj značilni simptomi so:

 • srbenje veke
 • zbadanje v veki
 • pekoče veke
 • rdečina
 • zasušeni izločki oz. zlepljene veke

Pogosto se lahko kot posledica vnetja vek pojavi ječmen ali halacij. Pri lajšanju težav z vnetimi vekami vam bodo najbolj koristili topli obkladki, čiščenje vek z vlažno krpico in otroškim šamponom ter, v nekaterih primerih, antibiotično mazilo.

Ječmen

Ječmen je rdeča in občutljiva bulica, ki se pojavi ob robu veke. Prepoznate jo po gnojnem mozoljčku v sredini bulice. Povzroča ga bakterijsko vnetje žleze lojnice ali lasnega mešička. Ječmen ponavadi ne zahteva posebnega zdravljenja, saj sčasoma izgine sam od sebe, a vseeno je lahko precej boleč. Včasih ga zdravimo tudi z antibiotiki. Pomagajo topli in vlažni obkladki, ki jih na oko z ječmenom polagamo večkrat na dan, kar pospeši zdravljenje.

Če se vam ječmen na očesu večkrat pojavi, potrebujete nov ritual, in sicer na veke preventivno vsaj dvakrat na teden polagajte tople obkladke.  Poleg tega lahko okužbo preprečite tudi z rednim umivanjem rok in pa tako, da se ne dotikate oči. Ječmen je nalezljiv, zato nikoli ne delite brisače z nekom, ki ga ima.

Halacij

Halacij je bulica ali zatrdlina na veki, ki nastane zaradi zamašitve ali vnetja žleze lojnice. Od ječmena se loči po tem, da zanj ni značilen gnojen mozoljček, poleg tega pa se razvija počasi in je videti kot kroglica, pri kateri veka ni zatečena. Marsikdaj halacij na veki izgine sam od sebe brez zdravljenja, vseeno pa boste pospešili zdravljenje, če boste na prizadeto veko polagali tople obkladke. V redkih primerih je potrebna operacija, če pa se vam halacij pogosto pojavi na istem mestu, vam svetujemo pregled pri zdravniku, da izključi rakasto obolenje.

Zamašitev solzne žleze

Drobno izvodilo na notranji strani veke vodi do solzne žleze, ki odvaja solze od oči do nosa. Ko se ta žleza zamaši, lahko pride do infekcije. Nastane oteklina in opazen je gnojni izcedek. 

Najpogostejši simptomi so:

 • draženje
 • srbečica
 • solzenje
 • zbadajoča bolečina v veki
 • pekoč občutek

Marsikdaj težave z zamašeno solzno žlezo minejo same od sebe. Pomagajo topli obkladki ali masaža. Včasih lahko težavo rešijo samo antibiotična mazila ali jemanje antibiotikov. V skrajnem primeru se zdravniki odločijo za operacijo.

 

Ko veke napadejo kožne tvorbe

Seboroična keratoza ali starostna bradavica

Gre za kožni izrastek, ki je nekoliko dvignjen nad raven kože in ploščat z neravno, razbrazdano površino, lahko tudi temno rjave barve. Seboroična keratoza je odraz normalnega staranja kože, saj je le redka pri mladih ljudeh. Pojavi se lahko kjerkoli na koži, tudi na vekah. Ponavadi je nenevarna, iz kozmetičnih razlogov pa se jo lahko odstrani kirurško.

Aktinična keratoza

Aktinična keratoza je videti kot rdeči, rjavi ali, redkeje, rumeni madeži na koži, tudi vekah, ki nastanejo zaradi pretiranje izpostavljenosti škodljivim sončnim UV-žarkom.

 

Veke lahko prizadenejo tudi mehanske težave

Blefarospazem

trzanje očesne veke

Blefarospazem je neprostovoljno krčenje mišic v očesni veki. Lahko ga občutite kot mežikanje, trzanje ali utripanje. Zavedati se je treba, da to ni običajno trzanje očesa, ki ponavadi nima medicinske podlage, pač pa gre za nevrološke motnje.

Obstajata dve vrsti blefarospazma: benigni esencialni blefarospazem (BEB) in hemifacialni spazem (HFS).

Benigni esencialni blefarospazem (BEB) se lahko pojavi na obeh straneh obraza. Gre za obliko distonije, ki povzroča neprostovoljno krčenje mišic zaradi nepravilnega delovanja bazalnih ganglijev. BEB se razvija počasi, zanj pa je značilno nehoteno zapiranje oči, ki se lahko kaže kot hitro in pogosto utripanje z vekami, prisilno močno zapiranje vek ali nezmožnost odpiranja vek.

Ko se stanje slabša, so krči vedno pogostejši in intenzivnejši, oči pa imamo laho prisilno zaprte precej časa. Ljudje s to boleznijo lahko postanejo funkcionalno slepi, čeprav z njihovimi očmi ni nič narobe. 

BEB se najpogosteje pojavlja pri starejših ženskah. Zdravi se ga lahko z operacijo, ki pa lahko povzroči trajno poškodbo vek, ali z vbrizganjem botulin toksina v mišične skupine, ki pretirano delujejo.

Ptoza veke

Do ptoze veke pride, ko se zgornja veka povesi. Lahko se povesi celo do te mere, da prekrije zenico in povzroči delno slepoto. Obstaja več vzrokov za to bolezen vek.

Kongenitalna ptoza

Do kongenitalne ptoze pride zaradi prirojenih težav z mišico dvigovalko, ki dviguje zgornjo veko. S to boleznijo se torej lahko že rodimo. Stanje se ponavadi pojavi samo na enem očesu. Veka lahko zastira celo vidno polje, zato se zdravniki odločijo za korekcijsko operacijo. 

Aponevrotična ptoza

Ponavadi se pojavi zaradi staranja kot rezultat gravitacije ali ponavljajočih gibov veke zaradi vstavljanja kontaktnih leč. Ponavadi sta prizadeti obe očesi, čeprav je lahko eno bolj kot drugo. Stanje zdravimo z operacijo.

Miastenija gravis

Ptoza je lahko eden od zgodnjih simptomov miastenije gravis, redke bolezni, ki povzroča napredujočo šibkost mišic na obrazu in drugje po telesu. Gre za resno obolenje, zato je treba čim prej k zdravniku.

Drugi razlogi za ptozo veke

Tudi druga stanja, ki vplivajo na živčni in mišični sistem, lahko povzročijo ptozo, npr.:

 • kap
 • možganski tumor
 • možganska anevrizma
 • poškodbe živcev zaradi nezdravljene sladkorne bolezni
 • vnetja veke
 • poškodbe veke

Obrazna pereza

Pereze, ki prizadenejo obraz, npr. Bellova pereza, se lahko odrazijo tudi na vekah. Bolniki ne morejo zapreti zgornje veke ali pa se pojavi zmanjšana mišična napetost v spodnji veki. Ker oko ni več zaščiteno, lahko pride do pojava suhih oči ali do poškodb roženice. Zato je pametno uporabljati kapljice za oči ali s posebnim lepilnim trakom poskrbeti, da je veka zaprta.

 

Rakave spremembe, ki lahko prizadenejo veke

Bazalnocelični karcinom

Najpogostejši tip raka, ki se pojavi na veki, je bazalnocelični karcinom. Ponavadi se razvije na spodnji veki in je videti kot čvrst, bisern nodus. Če se pojavi na robu veke, lahko okoli tumorja izginejo trepalnice. 

Bazalnocelični karcinomi ponavadi ne tvorijo metastaz, lahko pa se širijo na druga mesta. Lahko se celo tako povečajo, da segajo v vidno polje. Zdravijo se s kirurško odtranitvijo ali obsevanjem, kadar odstranitev ni možna.

Ploščatocelični karcinom

Ploščatocelični karcinom se širi agresivneje kot bazalnocelični. Ponavadi nastane na zgornji veki, pogosto najprej kot aktinična keratoza. Madeži so lahko dvignjeni, podobni krastam, krvavi ali na videz sveži. Zdravljenje je podobno kot pri bazalnoceličnemu karcinomu.

Karcinom žlez lojnic v veki

Pojavljajo se pri starejši populaciji. Velikokrat so lahko podobni halaciju ali blefaritisu. Agresivno tvorijo metastaze v druge organe telesa. Če je tumor velik, je za popolno odstranitev rakastega tkiva morda celo potrebna odstranitev očesa.

Melanom

Melanom je redka oblika raka, ki se pojavi na vekah. Gre za pigmentirane tumorje, pri katerih je velika verjetnost tvorjenja metastaz, tudi če so majhni. Zdravimo jih z agresivnimi operacijami in obsevanjem.

 

Kako ohraniti zdrave veke in preprečiti težave?

čiščenje vek

 • Redno čistite veje s toplo vodo in blagim otroškim šamponom, da bi preprečili vnetja in infekcije.
 • Čim manj se dotikajte oči in nikoli ne mencajte oči z rokami.
 • Redno si umivajte roke.
 • Vnetje vek je povezano s prhljajem, ki ga povzročajo bakterije. Da bi nadzorovali vaš prhljaj, uporabljajte šampone proti prhljaju.
 • Uporabljajte hipoalergenska ličila za oči, če vam običajna povzročajo alergijske reakcije.
 • Nosite sončna očala in velika pokrivala, ki blokirajo UV-sevanje.