Vas muči kakršna koli dilema o suhih očeh? Razbijamo mite!

Suhe oči ima čedalje več ljudi, saj so posledica sodobnega načina življenja in starajočega prebivalstva. Logično je, da ob težavah iščete informacije na spletu, a pogosto naletite tudi na nepreverjene. V nadaljevanju razbijamo nekaj mitov v zvezi s suhimi očmi in vam pomagamo razjasniti, če se pojavlja kakšna dilema o suhih očeh.

dilema o suhih očeh:kaj je res in kaj ne?

Dilema o suhih očeh št. 1: ali lahko za čiščenje vek uporabljam otroški šampon?

Raziskave so pokazale, da otroški šampon ni primeren za čiščenje vek in ne zmanjša količine bakterij ter vnetja, ki ga povzroča blefaritis. Zanimivo je, da lahko otroški šampon celo poslabša delovanje čašastih celic v očesu, kar pa je treba še natančneje raziskati.

Blefaritis ali vnetje vek je eden od pomembnejših vzrokov za pojav suhih oči. Pravzaprav niti strokovnjakom ni popolnoma jasno, katera bolezen je predhodnica druge, saj sta res izjemno prepleteni. Higiena vek je pri suhih očeh ravno tako pomembna kot pri blefaritisu, zato jo je treba izvajati redno in temeljito.

Strokovnjaki svetujejo, da za pravilno čiščenje vek uporabite izdelke, ki so namenjeni prav negi ob blefaritisu ali suhih očeh. o so najrazličnejša čistila za veke in robčki za veke. Spodnji izdelek Blephaclean je dokazano učinkovit pri zdravljenju blefaritisa, pomaga pa tudi pri negi za suhe oči.

Dilema o suhih očeh št. 2: se bo v mojih očeh proizvedlo dovolj solz, če bom uporabljal kapljice za oči?

Seveda, še vedno boste tvorili solze, tudi če uporabljate kapljice za oko. Kapljice za oko ne preprečijo nastajanja vaših solz, ker vaše solze proizvaja solzna žleza. Uporaba kapljic za oko le pomaga obnoviti omejeno količino solz, ki jih lahko imate zaradi suhih oči. Gre za podobno pomoč, kot jo nudi krema za roke v primeru suhe kože. Če imate suhe roke, uporabite losjon za vlaženje rok, vendar to ne ustavi proizvodnje naravnih olj v vaši koži.

Na trgu obstajajo številne kapljice za oči, zato se je včasih težko odločiti, katere so za vas prave. Vsekakor se izogibajte konzervansom, ki lahko vaše oči še dodatno razdražijo in celo poškodujejo očesno površino. Veliko je odvisno tudi od vaših težav. Če pri vas solzni film prehitro izhlapi z očesne površine, potrebujete kapljice, ki pomagajo njegovi oljni komponenti. Če pa tvorite premalo solz, potrebujete kapljice s poudarkom na vodnem delu solznega filma.

Našo pozornost so pritegnile kapljice za suhe oči Thealoz Duo, ki edine na trgu vsebujejo kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze ter tako zagotavljajo izjemno vlaženje očesne površine.

Dilema o suhih očeh št. 3: Ali lahko uporabim čajne vrečke za zdravljenje suhih oči?

Ljudje za omilitev simptomov suhih oči uporabljajo čajne vrečke, ker jim prija vročina na vekah. To nima nobene povezave s kakršno koli sestavino v čaju, ključna je samo toplota. Veliko bolj učinkovita, snažna in bolj preprosta je uporaba posebnih grelnih očal za gretje vek, ki jih je mogoče kupiti v lekarnah in specializiranih trgovinah. Te vsebujejo posebno snov, ki zadrži toplote dlje časa.

Dilema o suhih očeh št. 4: Ali topli obkladki poškodujejo moje oči?

Topli obkladki ne poškodujejo oči. Težave se lahko pojavijo le, če so obkladki prevroči. Vedno preverite, kako vroči so obkladki in upoštevajte, da je koža na očeh zelo občutljiva. Pomembno je tudi, da z obkladki ne pretiravate. Dovolj je, če jih uporabljate dvakrat na dan.

Dilema o suhih očeh št. 5: Je možno, da je nek določen dogodek povzročil pojav suhih oči?

Najverjetneje imate suhe oči že precej časa, a se simptomi niso izrazili. Verjetno je ta dogodek samo povzročil, da so simptomi postali bolj opazni. Očesni zdravnik lahko prepozna prve znake suhih oči že takrat, ko še občutite simptomov. Zato je pomembno, da redno hodite na preglede k oftalmologu, da bi lahko preprečili določene težave.