Kaj je gel za oči in katere težave lahko z njim lajšamo

Suhe oči so pogosta očesna težava, ki se lahko pojavi zaradi različnih razlogov. Lahko so rezultat staranja, okoljskih dejavnikov ali simptom kakšne druge bolezni. Omenjene težave z očmi lahko uspešno zdravi gel za oči, ki je gostejša verzija kapljic za oči oz. umetnih solz. Berite dalje za podrobnosti o tem, kdaj je gel primeren za uporabo, če imate suhe oči, in kako ga uporabljati.

ženska si vkapava gel za oči

Kako je videti gel za oči v primerjavi s kapljicami?

Gel za suhe oči je gostejši od kapljic za oči in se iz tega razloga dlje časa zadrži na očesni površini. Na očeh tvori tvori poseben sloj, ki zaščiti oči.

Gel za suhe oči ponavadi uporabljamo prek noči, da bi očem povrnili ugodje in izgubljeno vlago. Pogosto se lahko h gelu za oči zatečemo tudi, kadar so se drugi pripravki za zdravljenje suhih oči izkazali za premalo učinkovite.

V katerih primerih uporabiti gel za suhe oči?

Gel za suhe oči se v prvi vrsti uporablja za lajšanje simptomov, povezanih s pomanjkanjem vlage v očeh ali izločanjem solz slabe kakovosti. Ko pomežiknemo, se solzni film porazdeli po očesni površini. Če oko ne proizvaja dovolj solz ali so te slabe kakovosti, se površina očesa lahko izsuši. Pojavijo se simptomi suhih oči, ki vključujejo:

 • pekoč občutek v očesu
 • srbeče oči
 • občutek peska ali tujka v očeh
 • boleče oči
 • rdeče oči
 • zamegljen vid
 • občutljivost na svetlobo
 • prekomerno solzenje

Ko se pojavijo tovrstni simptomi, je treba oči navlažiti. Najlažje to naredimo s kapljicami za oči oz. geli. Podnevi je bolj priporočljivo uporabljati kapljice za oči, saj so manj viskozne, zato ne zamegljijo pogleda. Razlog, zakaj se uporaba gela za suhe oči priporoča predvsem zvečer, je tudi ta, da lahko povzroči zamegljen vid. Kapljice za oči posnemajo naravne solze in so primerne za ljudi z blago do zmerno suhimi očmi.

Kot že omenjeno, se gel ponavadi uporablja prek noči. Vkapamo si ga pred spanjem in pustimo, da učinkuje čez noč. Še posebej je priporočljiv, če se zbujate s suhimi očmi, kar je lahko posledica nočnega lagoftalmosa oz. nepopolnega zapiranja vek. Gel za oči je primeren za

A zakaj se suhe oči sploh pojavijo?

Obstaja več razlogov za pojav težav s suhimi očmi, a ponavadi je razlog skupek različnih dejavnikov. Na pojav suhih oči vplivajo:

 • staranje
 • uporaba kontaktnih leč
 • prekomerna uporaba računalnikov
 • klimatske naprave ali ogrevanje
 • veter, prah, mraz ali suh zrak
 • kajenje ali uživanje alkohola
 • nekatera zdravila
 • hormonska nihanja
 • nekatere sistemske bolezni, kot je Sjogrenov sindrom, pa tudi sladkorna bolezengel za oči proti simptomom bolezni suhih oči bi koristil ženski na sliki

Hormonska nihanja in suhe oči

Medtem ko so drugi vzroki za nastop bolezni suhih oči precej jasni, bomo podrobneje osvetlili, zakaj na oči negativno vplivajo hormonska nihanja in bolezni, kot je diabetes oz. sladkorna bolezen.

V času pred menopavzo ali po njej ter v nosečnosti pride do prave hormonske nevihte v telesu ženske. Ta nihanja oz. spremembe v ravni hormonov vplivajo na stanje solznega filma, saj spolni hormoni pomembno vplivajo na izločanje solz. Nove raziskave se trenutno osredotočajo na vlogo androgenov, ki spodbujajo izločanje solz iz solznih žlez.

Tudi v času nosečnosti se spremeni sestava solznega filma. Ta postane tanjši in prej izhlapi, zato se roženica hitreje osuši. Solzne žleze torej izločajo manj kakovostne solze, ki slabše navlažijo očesno površino.

Podrobnosti o povezavi med hormoni in suhimi očmi si lahko preberete v članku Suhe oči v nosečnosti ali menopavzi ali kako na oči vpliva hormonsko neravnovesje na spletni strani Moje oko.

gel za oči je priporočljivo uporabljati v nosečnosti

Sladkorna bolezen in suhe oči

Sladkorna bolezen naj bi bila eden vodilnih sistemskih dejavnikov tveganja za pojav suhih oči. Če jo imate, obstaja skoraj 50 % možnosti, da bodo vas doletele suhe oči.

A zakaj se suhe oči sploh pojavijo pri sladkorni bolezni? Povišan sladkor v krvi škodi predvsem drobnim kapilaram v očeh, kar lahko privede do poškodb živcev v roženici. Pri poškodovanih živcih na očesni površini, ki sicer signalizirajo izločanje solz, se solze slabše izločajo in spremeni se njihova sestava. Posledica so suhe oči in z njimi povezani neprijetni občutki. Več o tej povezavi si lahko preberete v članku Sladkorna bolezen: med simptomi tudi suhe oči.

Tako hormonsko neravnovesje kot sladkorna bolezen lahko povzročita izrazite težave s suhimi očmi, zato je pri obeh boleznih priporočljivo ob večerih uporabljati gel za oči. Ta se lahko kombinira s kapljicami za oči podnevi, ki se lahko uporabljajo kadarkoli začutimo težave – pod pogojem, da ne vsebujejo konzervansov.

gel za oči je priporočljivo uporabljati pri sladkorni bolezni

Kateri gel za suhe oči izbrati?

Naslednji geli za suhe oči so na voljo v lekarnah po Sloveniji brez recepta:

Thealoz Duo Gel: vsebuje kombinacijo hialuronske kisline, trehaloze in karbomera. Hialuronska kislina neguje in vlaži, trehaloza pa ščiti in obnavlja površino oči. Karbomer je dodan zato, da podaljša njegovo delovanje. Ta gel za oči konzervansov ne vsebuje.

Recugel za oko: vsebuje dekspantenol za zaščito zdravih oči (dekspantenol uvrščamo v skupino vitaminov B), karbomer za podaljšanje delovanja, natrijev edetat, natrijev hidroksid, vodo in cetrimid kot konzervans.

Vismed, enoodmerni gel za oči: vsebuje hialuronsko kislino in je brez konzervansov.

Systane gel drops: vsebujejo dve aktivni učinkovini – polietilenglikol 400, propilenglikol, ki oko izdatno navlažita.

Kaj še lahko storite, da omilite simptome suhih oči

Poleg uporabe umetnih solz oz. kapljic za oči ter gelov lahko suhe oči lajšate na naslednje načine:

 • Nosite tesno prilegajoča se očala ali sončna očala. To upočasni hitrost izhlapevanja s površine očesa.
 • Namestite čistilnik zraka v zaprtih prostorih za filtriranje prašnih delcev in vlažilnik zraka za vlaženje notranjega zraka.
 • Spočijte oči med in po opravljanju za oči napornih nalog, npr. med in po uporabi računalnika.
 • Skrbite za higieno oči tako, da jih umivate s toplo, mokro in čisto krpo ali uporabljate posebne krpice.
 • Uporabite tople obkladke na očeh, da pomagate žlezam pospešiti izločanje solz.